Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область готується до опалювального сезону

11 серпня 2021 - 12:43

В обласній державній адміністрації відбулось відкрите засідання оперативного штабу із забезпечення сталого проходження опалювального сезону, організації упередження аварій та проведення оперативних відновлювальних робіт на об’єктах життєзабезпечення в осінньо-зимовий період 2021/2022 року під головуванням заступника голови ОДА Едуарда Брутмана. До роботи штабу в он-лайн режимі приєдналися керівники районних державних адміністрацій та територіальних громад.

Відкриваючи засідання, Едуард Брутман підкреслив, що спільне завдання облдержадміністрації та керівників територій - забезпечити належну підготовку житлово-комунального господарства та бюджетної сфери до роботи в осінньо-зимовий період.

Так, за інформацією директора Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Віталія Литвиненка в цілому по області рівень підготовки відповідає рекомендованому Мінрегіоном показнику 60%. Підготовлено 62,2% об’єктів соціальної сфери, комплексно підготовлено 67,2% багатоповерхових житлових будинків, рівень підготовки котелень – 61,8 %. В той же час, у містах Запоріжжя та Енергодар готово до опалювального періоду лише 40 % будинків, які обслуговуються управителями, у м. Токмак підготовлено тільки 50 % котелень. 

Належна підготовка теплових мереж також відіграє важливу роль у забезпеченні стабільного проходження опалювального сезону.  Мінрегіон  окрему увагу приділяє необхідності протягом року заміни не менш ніж 5 % від теплових мереж, які перебувають у незадовільному технічному стані.  Тож в області заплановано замінити 24,4 км або 5,0 % від наявних теплових мереж, які перебувають у незадовільному технічному стані. Станом на 01.08.2021 замінено 60,2 % від запланованого. Разом з тим, не у всіх населених пунктах планові показники заміни теплових мереж відповідають рекомендованим.  Так, у м. Токмак заплановано замінити лише 2,3% теплових мереж з тих, які перебувають у ветхому та аварійному стані, у м. Запоріжжя - 4,6 %. 

Також до сьогодні не на всіх об’єктах соціальної сфери вирішене питання облаштування вузлів обліку природного газу засобами дистанційної передачі даних. За наявною інформацією,  не обладнано модемами 37 об’єктів. “Антилідерами” є Кам’янсько-Дніпровська міська рада та Водянська сільська рада - 11 та 9 об’єктів відповідно.

Керівникам територій, які не забезпечили дотримання планових показників підготовки до опалювального сезону та стовідсоткове встановлення засобів дистанційної передачі даних, доручено невідкладно вжити заходів  з виправлення ситуації.

Під час засідання штабу також проаналізували стан укладання договорів на постачання природного газу  підприємствами, що надають послуги з централізованого теплопостачання.

У Запорізькій області з семи підприємств, які   використовують природний газ для надання послуг з постачання теплової енергії населенню, усі увійшли у договірний процес для підписання трирічних контрактів за фіксованою ціною  7 420 грн./тис.м3.  Теплопостачальні підприємства  Запоріжжя, Мелітополя,  Бердянська,  Дніпрорудного  вже уклали такі договори, підприємства Токмака,  Василівки  та Вільнянська підписали проєкти договорів та направили їх ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз трейдинг». 

Також під час заходу було зазначено, що відповідно до листа НАК «Нафтогаз України» постачання газу теплопостачальним підприємствам для задоволення потреб населення  буде здійснюватися за фіксованою ціною   7 420 грн./тис.м3. Вказану ціну  газу підприємства теплопостачання повинні застосовувати під час розрахунку тарифів на послуги з постачання теплової енергії  виключно для потреб населення з метою зниження фінансового навантаження в умовах постійного здорожчання енергоносіїв.

Питання підготовки до опалювального сезону знаходиться на постійному контролі облдержадміністрації. 


 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць