Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область робить успішні кроки на шляху діджиталізації

23 листопада 2021 - 17:30

У Запорізькій обласній державній адміністрації відбулася  конференція «Цифрова трансформація Запорізької області», партнером якої виступило Міністерство цифрової трансформації України.

Участь в обговоренні заходів взяли голова Запорізької обласної адміністрації Олександр Старух, голова Запорізької обласної ради Олена Жук,  депутати Запорізької обласної ради, представники громад та територій Запорізької області.

Відкрила захід заступниця Міністра цифрової трансформації Валерія Іонан, яка приєдналася до конференції онлайн. Вона відзначила, що цифрова трансформація в регіоні -  ключ для покращення життя   людей. 

На сьогодні Міністерство цифрової трансформації  успішно втілює велику кількість продуктів, які щодня роблять життя українців простішим - таких як ДІЯ, Е-малятко, Е-health і багато інших. Зусилля направлені не лише на створення ефективних цифрових продуктів, а й на покращення технічних можливостей віддалених територій. Зокрема, діють державні програми з проведення мережі інтернет в усі населені пункти України, придбання ноутбуків для шкіл та бібліотек і багато інших. 

Запорізька область успішно практикує цифрову трансформацію. В регіоні створено 108 ЦНАПів та віддалених робочих місць, які консультують громадян та надають послуги і  значно пришвидшують процес документообігу завдяки цифровим інструментам.  Створюється геоінформаційна система природного середовища Запорізької області, електронний містобудівний та адресний кадастри. Ці системи дозволять в перспективі аналізувати  аграрні показники, транспортну мережу і багато інших галузей, та стати відправною точкою  для багатьох проєктів на майбутнє. 

  • Ми розуміємо, що зараз епоха діджиталізації, і  без  впровадження цифрових інструментів жодне суспільство не може розвиватися. Громади, які йдуть цим шляхом, мають більше можливостей, в тому числі економічних. Запорізька область має позитивні результати у цифровізації. Ми одна з перших областей в країні, де започаткували програму ДІЯ-освіта - найближчим часом у заклади освіти надійде перша партія з 2013 ноутбуків, що значно покращить можливості для освітнього процесу. Запорізька область одна з шести в Україні, де впровадили телемедицину. На території регіону створено 53 центри надання адміністративних послуг, а разом із віддаленими робочими місцями їх 108, що полегшує обіг документів, скорочує час на вирішення питань. Все це ті інструменти діджиталізації, які вже ефективно працюють на користь жителів регіону, - зазначив Олександр Старух.

На сьогодні одна з головних задач, аби кожен житель регіону мав можливість повноцінно користуватися цифровими продуктами, незалежно від місця проживання. І Запорізька  область успішно втілює державну програму  “інтернет-субвенції” на прокладення оптоволоконної мережі до віддалених населених пунктів.  Цього року  27 громад пройшли відбір та отримали загалом 15 млн грн на підключення швидкісного інтернету, 21 з них вже реалізували цю програму. Наступного року субвенція також працюватиме, тож громади регіону можуть подавати документи на участь в ній. 

Подальша робота в напрямку діджиталізації регіону має бути спрямована на поширення знань і навчання кадрів у кожній громаді. Адже, як показує опитування, сьогодні лідерами із впровадження цифрових технологій  у Запорізькій області є міста, а невеличкі  території значно відстають у цій сфері. Міністерство цифрової трансформації радить голові кожної громади мати “цифрового лідера”  - фахівця, який відповідатиме за впровадження цифрових технологій в сфері медицини, освіти, культури тощо. 

Результатом сьогоднішнього засідання стало створення спільноти громад Запорізької області «цифрова громада». 

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в ефірі телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни