Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область стабільно проходить «екватор» опалювального періоду

20 січня 2022 - 13:45

Під головуванням очільника Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Старуха сьогодні, 20 січня, відбулася нарада з питання діяльності підприємств паливно-енергетичного комплексу області. В заході взяли участь керівники й представники підприємств паливно-енергетичного комплексу, структурних підрозділів облдержадміністрацій. Представники  райдержадміністрацій  долучилися до заходу в режимі он-лайн.

Голова облдержадміністрації Олександр Старух відзначив, що Запорізька область є одним з найбільш енергогенеруючих та енергоспоживаючих регіонів України, до того ж – єдиною, на території якої представлено всі види виробництва електричної енергії. На території області знаходяться три енергогенеруючих станції («Запорізька АЕС»,  «Запорізька ТЕС»,  та «Дніпровська ГЕС») та три підприємства з розподілу природного газу й електроенергії (ПАТ «Запоріжжяобленерго», АТ «Запоріжгаз», ПрАТ «Мелітопольгаз»).

В умовах функціонування нового ринку природного газу з’явилися нові постачальники послуг – на 01.01.2022 ліцензію на постачання природного газу отримали 17 підприємств, зареєстрованих на території області. Найбільшим постачальником природного газу є ТОВ «Запоріжгаз сбут». Також діють 419 електропостачальних компаній. Постачальником універсальних послуг є ТОВ «Запоріжжяелектропостачання».

На території області успішно реалізують свої проєкти підприємства альтернативної енергетики: п’ять вітрових електростанцій загальною потужністю 596 МВт та 45 сонячних електростанцій загальною потужністю майже 300 МВт.  

Під час наради її учасники заслухали керівників кожного з енергогенеруючих підприємств, проаналізували проходження осінньо-зимового періоду. Також проведено аналіз споживання енергоресурсів в області за останні п’ять років. Відзначено, що кожне підприємство працює стабільно, забезпечено безперебійне постачання електроенергії та теплоносіїв як промисловим підприємствам, так і населенню. Підприємства виконують і планують ремонти й реконструкції відповідно своїм технологічним нормам, впроваджують енергоефективні заходи для зменшення втрат тепла під час його транспортування, проводять модернізацію мереж.

Заступник генерального директора ВП «Запорізька АЕС» НАЕК «Енергоатом» Валерій Мартинюк також повідомив, що минулого року атомна електростанція освоїла ліцензійний випуск кисню для медичних потреб і поставляє його до лікарень.

Головною проблемою для на поточний момент є заборгованості отримувачів послуг постачання, зокрема, населення області.    

Олександр Старух наголосив, що у поточному опалювальному сезоні запоріжці платитимуть за тепло та гарячу воду на рівні опалювального сезону 2020-2021 років. Це стало можливим завдяки підписанню на загальнодержавному рівні Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води в опалювальному періоді 2021-2022 років, його було розроблено та підписано за ініціативи Президента України.

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух подякував трудовим колективам підприємств паливно-енергетичного комплексу області за стабільне й безперебійне проходження опалювального сезону:

-         Екватор зимового періоду пройдено спокійно, наше завдання – і надалі забезпечувати підприємства і населення теплом, газом, електроенергією.  Енергогенеруючі підприємства працюють надійно. Так, ми маємо виклики, спричинені світовою пандемією, загальними тенденціями щодо цін на енергоносії, але працюємо для забезпечення звичайного робочого режиму в усіх сферах економіки та життя. 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни