Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада сприяє стабілізації роботи Державного підприємства «Бердянський торговельний порт»

25 січня 2022 - 16:30

Сьогодні під головуванням очільника Запорізької області Олександра Старуха відбулася нарада з приводу залучення вантажопотоків для стабілізації роботи Державного підприємства «Бердянський торговельний порт». 

Засідання є важливим для сталої роботи  підприємства, тому на нараді були присутні заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков, перший заступник директора Регіональної філії «Придніпровська залізниця» Анатолій Борецький, перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Шустов, представники облдержадміністрації, Бердянської районної державної адміністрації, виконавчого комітету Бердянської міської ради, Державного підприємства «Бердянський морський торговельний порт», Бердянської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України», Запорізької дирекції залізничних перевезень, промислових та агропромислових підприємств.

  Метою наради було визначення перспективних напрямків розвитку ДП «Бердянський морський торговельний порт» та покращення транспортно-логістичної системи Запорізької області.

  • Діяльність державного підприємства, на якому працює майже 600 осіб, яке сплачує податки до бюджетів усіх рівнів, є важливою для соціально-економічного розвитку м. Бердянськ та Запорізької області в цілому. Але на сьогоднішній день підприємство потерпає збитків через втрату частини вантажопотоків на його адресу та змушене вживати заходів зі скорочення персоналу. Слід відзначити, що обсяги вантажопереробки в Бердянському морському торговельному порту, на території якого функціонують декілька портових операторів, в 2021 році впали на 25% в порівнянні з 2020 роком та склали 1620,6 тисяч тонн. Питання повернення вантажопотоків, покращення фінансово-економічного стану, збереження кадрового потенціалу державного портового оператора є одним із пріоритетних як для міністерства інфраструктури України, так і для Запорізької облдержадміністрації. Нам необхідно розвивати транзитний потенціал регіону, мультимодальні та інтермодальні перевезення, це сприятиме соціально-економічному розвитку регіону в цілому, - зазначив Олександр Старух.

Державне підприємство «Бердянський морський торговельний порт» - стивідорна компанія, яка спеціалізується на перевалці всіх видів вантажів в Бердянському порту.  Бердянський морський торговельний порт є єдиним морським транспортним вузлом Запорізької області, тому влада зацікавлена в його збереженні та працює над тим, щоб утворити такі тарифи на послуги, які допоможуть залучити якомога більше клієнтів. 

  • Ситуація, яка склалася з Бердянським портом, близька до критичної, тому все, що залежить від Міністерства інфраструктури, ми зараз готові робити. Ми реагуємо у всіх напрямках діяльності підприємств, це стосується більш за все моделі співпраці з державними і приватними партнерами. Концесія є реально одним із можливих варіантів співпраці. Але це займе тривалий час, а вже зараз підприємство отримує збитки. І наше завдання зробити все можливе, щоб  мінімізувати негативні наслідки, щоб підприємство вийшло до прибуткового результату роботи. Одразу скажу, що концесія не є єдиним механізмом державно-приватного партнерства. І якщо ми будемо отримувати й інші пропозиції щодо співпраці інвесторів з державним підприємством, то ми будемо їх розглядати, - розповів заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков.

Так як на зустрічі були представники підприємств регіону, які можуть бути потенційними клієнтами порту, директорка Державного підприємства «Бердянський морський торговельний порт» Ольга Самініна поінформувала про обсяги вантажопереробки Державного підприємства «Бердянський морський торговельний порт», плани по залученню додаткових вантажопотоків, переваги співпраці з державним портовим оператором.

Також до слова був запрошений начальник Бердянської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» Тарас Верниба, який доповів про проведення робіт з днопоглиблення в акваторії Бердянського морського торговельного порту, ситуацію з проходженням Керч-Єнікальського каналу торговельними суднами, які прямують до Бердянського морського торговельного порту.

  Про перспективи електрифікації ділянки Кирпотине – Бердянськ, встановлення пільгового тарифу на вантажоперевезення на адресу Державного підприємства «Бердянський морський торговельний порт» розповів заступник директора Регіональної філії «Придніпровська залізниця» АТ «Українська залізниця» Анатолій Борецький.

Крім цього, представники промислових та  агропромислових підприємств обговорили можливі умови співпраці з Державним підприємством «Бердянський морський торговельний порт». 


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей