Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Представники Консультативної Місії ЄС нададуть консультативну та технічну допомогу

26 січня 2022 - 12:45

Сьогодні відбулась зустріч керівництва області з представниками Консультативної Місії ЄС з реформування сектору цивільної безпеки України. У зустрічі взяли участь голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух, заступник голови ЗОДА Руслан Шиханов, начальник Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності Артур Бойко,  керівник регіонального представництва КМЄС в Маріуполі Мартін Кулішек (Чеська Республіка), радник з питань належного врядування/управління кадрами Йосип Кракіч (Хорватія) та радник із політичних питань Томас Де Ріддер  (Нідерланди).

Метою місії є підтримка та запровадження консультацій у рамках реформування цивільного сектору безпеки. 

Учасники дискусії обговорили низку питань, які пов’язані з внутрішньою та зовнішньою безпекою, проте не регулюються державними правоохоронними органами. Зокрема, зараз важливою темою є поширення фейків у соціальних мережах. Це той аспект, який неможливо регулювати, проте він дуже впливає на загальний рівень безпеки у країні.

Ще однією важливою темою є тема домашнього насилля. Зараз у Запорізькій області діють 35 спеціальних служб підтримки для осіб, постраждалих від домашнього та гендерно обумовленого насильства. Так, 2 грудня 2021 року відбулося засідання координаційної ради, на якому було приділено увагу посиленню взаємодії між суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, протидії торгівлі людьми, здійсненню взаємодії щодо гендерної рівності, рівних прав і можливостей для жінок і чоловіків в політичному, економічному та культурному житті, протидії дискримінації за ознакою статі. Відповідні координаційні ради регулярно діють в кожній  райдержадміністрації області та в 26 територіальних громадах.

Окремо сторони обговорили  заходи  щодо охорони   громадської безпеки і порядку, боротьби зі злочинністю, передбачених   обласною  Програмою профілактики правопорушень та забезпечення громадської безпеки в Запорізькій області,  стан матеріально-технічної бази відповідних органів. В межах виконання  обласної програми протягом 2021 року суб’єктам була надана допомога на загальну суму 7 656,937 тис грн.

Також порушувалося проблемне питання  недостатньої підготовки кадрів.  Представники облдержадміністрації запропонували опрацювати пропозицію щодо адаптації деяких європейських програм, які допоможуть у навчанні та отриманні практики.

  • Наші люди, приїжджаючи до Хорватії, Чехії та будь-якої іншої країни, швидко адаптуються до правил та норм, які там есть. Різниці між людьми немає, є різниця десь в системі, - зауважив Олександр Старух

Зараз представники регіонального представництва Місії здійснюють моніторинг поліцейських відділків Запорізької області, аби надати їм консультативну та технічну допомогу у питаннях:

  • встановлення систем Custody Records,  що запобігатиме порушенню прав людини в ізоляторах тимчасового утримання;  

  • організації “зелених кімнат” для роботи з неповнолітніми свідками та жертвами злочинів;  

  • підготовки поліції  до роботи під час туристичного сезону.  

Голова ОДА Олександр Старух наголосив, що ми завжди готові переймати  передовий європейський досвід, особливо в такій галузі. Адже охорона громадської безпеки і порядку є одним з пріоритетних завдань обласної влади.




Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна