Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У фотоконкурсі пам'яток культури для Вікіпедії обрали найкраще фото Запорізької області 2021 року

26 січня 2022 - 14:30

Переможцем номінації «Найкраща фотографія Запорізької області 2021» в українській частині найбільшого у світі міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки»  стала світлина споруд палацового комплексу «Садиби Попова» у Василівці. Автор світлини — Олександр Мальон.

Мета конкурсу «Вікі любить пам’ятки» — отримати фотографії усіх пам’яток культурної спадщини світу під вільною ліцензією для ілюстрування ними Вікіпедії — вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей з усього світу. А також привернути увагу українців до культурної спадщини, пізнати забуті та маловідомі сторінки своєї історії. 

За час проведення конкурсу учасники завантажили фото 738 пам’яток Запорізької області, що становить 60% від загальної кількості об’єктів у списку пам’яток області — 1226. Цього року конкурсанти подали на конкурс 431 світлину 330 пам’яток (із них 54 — завантажені вперше). У 2021 за перемогу в номінації змагались 24 автори, а загалом з 2012 року — 194.

Довідково.

Садиба Попова пам'ятка архітектури другої половини XIX століття, зараз Василівський історико-архітектурний музей-заповідник. Землі поблизу майбутнього міста Запоріжжя імператриця Катерина II подарувала генералу Попову. Велике будівництво розпочав онук генерала — Василь Попов у другій половині XIX ст. Будівництво комплексу тривало 20 років (1864—1884), вона стала найбільшою серед садиб Східної України. Головна споруда — двоповерховий замок, який мав п'ять веж. У палаці були лазні, бальна зала, вітальня, картинна галерея, бібліотека, колекція старовинної зброї. На початку XX ст. в садибі обладнали метео та електростанцію. На даху садиби встановили астрономічну обсерваторію з телескопом. Окрім основного будинку ансамбль доповнювали стайні, службові приміщення, пейзажний парк і фонтани. Останній власник Юрій Попов організував тут симфонічний оркестр. До початку Другої світової війни в будівлях садиби був розташований свинарник, у наступні роки нищення пам'ятки продовжувалося. З 1989 року розпочалися перші спроби врятувати рештки ансамблю. У 2022 році, вперше за 30 років, садиба Попова відкрила для відвідування усі будівлі комплексу.

 «Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — міжнародний фотоконкурс пам’яток культурної спадщини, метою якого є зібрати світлини для ілюстрування статей у Вікіпедії, Вікімандрах та інших вікіпроєктах. Конкурс проходить щорічно у понад 50 країнах світу регіональними відділеннями Фонду Вікімедіа та волонтерами спільноти Вікімедіа, в тому числі в Україні — громадською організацією «Вікімедіа Україна». У 2021 році в Україні проходив удесяте. Загалом протягом 2012—2021 років у межах конкурсу було завантажено понад 350 тисяч світлин українських пам’яток, сфотографовано понад 39 тисяч пам’яток із території України (42%), взяло участь майже 3500 осіб (від аматорів до професіоналів). Фотографії за всі роки конкурсу знаходяться у вільному доступі, ви можете переглянути їх і використати на умовах вільної ліцензії CC BY-SA.


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров