Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Завдяки Стратегії розвитку кримськотатарської мови вдасться відновити цілісність освітнього, інформаційного, комунікаційного простору кримськотатарської мови

8 квітня 2022 - 13:30

Кримськотатарська мова як мова одного з корінних народів України є невід’ємним елементом ідентичності та етнокультурної цілісності української нації.

Потенційне коло носіїв кримськотатарської мови з урахуванням діаспори становить близько 6 млн осіб. Згідно з оціночними даними дослідників, кількість носіїв кримськотатарської мови на території України становить 20-25 відсотків кримськотатарського етносу, або 70-90 тис осіб.

Згідно з класифікацією ЮНЕСКО (UNESCO Atlas of the World’s Languages in Danger, 2010) кримськотатарська мова належить до мов, що перебувають під серйозною загрозою зникнення (severely endangered languages).

Фактором небезпеки насамперед є політика російської федерації та її окупаційної адміністрації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя щодо обмеження сфери застосування кримськотатарської мови, в тому числі стосовно зменшення можливостей для громадян отримувати освіту рідною мовою.

З метою виправлення критичної ситуації, яка склалося,   розпорядженням Кабінету Міністрів України у 2021 році була затверджена «Концепція розвитку кримськотатарської мови», а на її основі у лютому 2022 р. -  «Стратегія розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки».

  Комплекс заходів у рамках Стратегії спрямований на законодавче, інституційне, організаційне, фінансове, інформаційне та інше забезпечення функціонування кримськотатарської мови як мови одного з корінних народів України, на розширення сфер її застосування, заохочення до її вивчення громадян незалежно від етнічної належності, популяризацію серед різних вікових груп, особливо серед молоді.

В рамках Стратегії передбачається створення Національної комісії з питань кримськотатарської мови як дорадчого органу при Кабінеті Міністрів України для забезпечення міжвідомчої координації, узгодження дій центральних і місцевих органів виконавчої влади з питань, пов’язаних з реалізацією Стратегії.

Завдяки плану дій, який має реалізуватися у рамках Стратегії, до 2032 року  заплановано досягнути використання кримськотатарської мови не менш як 80-ма відсотками кримськотатарського етносу на території України у межах міжнародно визнаного державного кордону України; використання кримськотатарської мови у більшості нових сфер (Інтернет, сучасні медіа тощо); створення та, у разі потреби, оновлення повного комплексу підручників, словників, проведення наукових досліджень тощо.

У Запорізькій області також проживає досить велика кількість кримськотатарського населення, зареєстровано 4 кримськотатарські громадські організації: ГО «АНА ЮРТ», ГО Мелітопольський регіональний комітет сприяння повернення кримських татар на історичну батьківщину «Азат» ; Сімферопольська міська громадська організація «Кримськотатарська перспектива»; ГО «Safiya. Мусульманки Запоріжжя».

Щороку, 26 червня, в день кримськотатарського прапора на центральній площі міста Запоріжжя проходить флеш-моб з розгортанням кримськотатарського та українських прапорів.

Кримськотатарська мова вивчається факультативно у навчальних закладах Мелітополя, а кримськотатарський ансамбль пісні і танцю «Гюзель Керім» неодноразово займав призові місця у всеукраїнських фестивалях національних культур.



Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору