Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

До Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня 2022 - 11:15

18 травня в Україні відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Цей день також відзначають як День боротьби за права кримськотатарського народу.

18 травня 1944 року згідно із таємною постановою № 5859-сс «Про кримських татар», підписаною Сталіним, розпочалася спецоперація військ НКВД по вивозу з Кримського півострова його корінного населення.

Загалом протягом трьох днів з Криму було вивезено понад 190 тисяч кримських татар. Також у 1944 році з Криму було депортовано понад 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турків і ромів.

Лише наприкінці 80–х рр. ХХ ст. кримські татари отримали можливість повернення на свою історичну батьківщину. Але пройшло лише декілька десятків років і трагічна історія повторилася: російська федерація окупувала кримській півострів у 2014 р., поставивши кримських татар на грань знищення. Цей гордий народ знову втратив свої землі, але не втратив почуття гідності та свободи, волю до перемоги.

Громадська організація «Кримськотатарський Ресурсний Центр» в рамках відзначення Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу започаткувала інформаційну кампанію, в рамках якої активістами міжнародного руху за деокупацію Криму та солідарність з кримськотатарським народом #LIBIRATECRIMEA спільно з художником Андрієм Єрмоленко розроблено інформаційні  плакати.

В Запорізькій області мешкають декілька тисяч кримських татар, існує ряд громадських кримськотатарських організацій. Як зазначила  керівник ГО «АНА ЮРТ»  Ніяра Мамутова, сьогодні наша країна переживає нелегкі випробування і Крим окуповано вже 8 років. Разом з тим, ми не можемо забути про страшну подію, яка сталася 18 травня 1944 року - примусова депортація кримськотатарського народу. Ця жахлива трагедія цілого народу нагадує нам кожного року, як це страшно бути відірваним від Батьківщини, як це складно відчувати несправедливість, обман і зраду: бо зрадили не ми, а зрадили нас. Ми пам’ятаємо цю трагедію. Шануємо ім’я загиблих. В Україні депортація визнана в 2015 році геноцидом кримськотатарського народу. Кожна родина має свою трагічну історію втрат. Не забудемо!

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області