Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух розповів про дії ворожих військ на території Запорізької області

19 травня 2022 - 13:40

Про ситуацію на окупованих територіях Запорізької області та дії загарбників розповів очільник Запорізької ОВА Олександр Старух у ефірі телепрограми Факти на ICTV.

Попри невдачі, ворожі сили не полишають спроб наступу на підконтрольні Україні території.

  • По східних громадах вони періодично намагаються здійснювати атаки та контратаки. В глибині фронту створюють досить потужні лінії укріплень. На деяких ділянках риють протитанкові рови, окопи, - повідомив Олександр Старух.

У напрямку Гуляйполя та Оріхова ситуація не змінилась. У березні-квітні вороги намагалися прорвати оборону Гуляйполя і вийти на Покровське Дніпропетровської області, з наступним виходом у тил ООС. Після безуспішних спроб взяти цей рубіж вони перекинули основні сили на інші напрямки. Зараз здійснюються лише артилерійські та ракетні обстріли громад Пологівського району. Основні ж події війни перенесені на Донецький та Луганський напрямок.

На тимчасово окупованих територіях ворожі сили намагаються провести легітимізацію терористичної влади шляхом створення незаконних псевдореспублік. Зафіксовано випадки колаборації та спроб створення органів окупаційної влади.

  • Вони скрізь намагаються створити свою владу, взяти під контроль ситуацію в наших громадах. Але там залишилась українська влада, обмежена в дії, але саме вона забезпечує всі можливі системи життєдіяльності. Наша влада там діє. Окупанти за допомогою колаборантів ті здійснення терористичних заходів намагаються поставити нашу місцеву владу під свій контроль. Тому маємо всі зусилля спрямувати на звільнення наших територій, - пояснив Олександр Старух.

Вже понад 2,5 місяці захисники тримають оборону на дальніх підступах до Запоріжжя. Обстріли з боку окупантів відбуваються там періодично. Найбільше страждають  Оріхів та Гуляйполе: вороги обстрілюють ці населені пункти дуже щільно. Проте активного пересування та концентрації ворога на запорізькому напрямку наразі немає. Основні бої відбуваються на півдні Харківської та у Луганській області. Тож для обласного центру Запорізької області загрози наступу мінімальні. Але стосовно повітряних атак на сьогодні існує небезпека для всіх обласних центрів.

  • Ракетні удари ми бачимо і по Львівщині, по інших територіях у тилу. Ракети долітають в будь-яку точку країни і завдають шкоди будівлям та, на жаль, забирають життя наших співгромадян. Така небезпека існує і для Запоріжжя, - повідомив очільник ЗОВА.

Героїчний супротив захисників Маріуполя допоміг стримати наступ ворогів на наші землі. Олександр Старух звернув увагу, що про це казали з самого початку, коли у Запоріжжі приймали евакуйованих з Маріуполя. Чим довше тримався Маріуполь, тим більше було часу у Запорізької області для посилення оборони. А оскільки оборона тут міцна, ворог не наважується йти у наступ. 



Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області