Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Оголошення

До уваги суб’єктів господарювання!

14 грудня 2007 - 15:36

Постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 р. № 1222 визначено механізм моніторингу цін на продукти харчування шляхом попереднього декларування зміни оптово-відпускних цін на борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне, яловичину, свинину, м'ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, яйця у випадку, якщо загальне зростання ціни перевищує один відсоток протягом місяця.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про ціни і ціноутворення» сфера застосування Закону поширюється на всі підприємства й організації незалежно від форм власності, підпорядкованості і методів організації праці і виробництва.

Отже, дія вищезазначеної постанови поширюється на суб'єкти господарювання, які виробляють або здійснюють постачання продуктів харчування, на які запроваджено регулювання (декларування), на шляху просування від виробника (оптового постачальника) до кінцевого реалізатора (роздрібна торговельна мережа) або споживача (підприємство харчової промисловості).

Суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва та /або реалізації зазначених продовольчих товарів, подають до головного управління економіки обласної державної адміністрації декларацію за визначеною формою згідно з постановою КМУ від 17.10.2007 № 1222. Разом з декларацією подаються наступні документи:

  • пояснювальна записка щодо обґрунтування необхідності зміни оптово-відпускних цін разом з економічним аналізом фактичних витрат;
  • калькуляція собівартості продовольчих товарів (послуг з реалізації) із зазначенням обсягу матеріальних та трудових витрат;
  • довідка про фактичну та декларовану рентабельність від реалізації продовольчих товарів.

Зазначені документи підписуються керівником суб'єкта господарювання та завіряються печаткою.

Таким чином, якщо суб'єкт господарювання має намір збільшити рівень оптово-відпускних цін протягом місяця більше ніж на один відсоток, він зобов'язаний подати декларацію та необхідні документи за 10 днів до запровадження нової ціни. Протягом 10 днів з дня подачі декларації суб'єкт господарювання зобов'язаний застосовувати попередню ціну.

У разі недотримання суб'єктами господарювання державної дисципліни цін вони нестимуть відповідальність згідно статті 14 Закону України «Про ціни і ціноутворення» та спільного наказу Мінекономіки та Мінфіну від 3 грудня 2001 р. №298/519 «Про затвердження Інструкції про порядок застосування економічних та фінансових (штрафних) санкцій органами державного контролю за цінами», зареєстрованого в Мін'юсті від 18 грудня 2001 р. за № 1047/6238

Контактні телефони з питань декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари в облдержадміністрації: 239-02-30, 225-60-61.

 


Головне управління економіки

Читайте також

Порядок виплати пенсій змінено: кого торкнуться нововведення та як уникнути призупинення виплат

Зелений вектор бізнесу: учасники платформи «Діалог влади та бізнесу» в Запоріжжі говорили про енергоефективність та екологічну відповідальність

Зелений вектор бізнесу: учасники платформи «Діалог влади та бізнесу» в Запоріжжі говорили про енергоефективність та екологічну відповідальність

Безпечний та безперервний освітній процес: майбутні медики здобувають практичні навички в укритті коледжу

У Запоріжжі СБУ викрила організовану групу, яка вимагала хабарі за оформлення дозвільних документів на розміщення тимчасових споруд

Представники Європейського Союзу провели відкритий урок для запорізьких школярів до Дня Європи

Символ єдності: у Запоріжжі підняли прапор Європейського Союзу

Впродовж доби окупанти завдали 220 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 09.05.2025

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 1170-го дня війни

Тиша, що звучить гучніше за слова

Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України: в Запоріжжі відбулось регіональне засідання