Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Безоплатне харчування для всіх школярів та рух до стандартів ЄС: в Україні оновили Стратегію реформування шкільного харчування

4 грудня 2025 - 11:00

В Україні оновили Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року. Кабінет Міністрів України ухвалив відповідне рішення. 

Реформа шкільного харчування в Україні триває з 2020 року. Вона була ініційована Першою леді Оленою Зеленською. Мета – щоб кожен учень мав доступ до якісних, безпечних і збалансованих страв, а культура здорового харчування стала частиною повсякденного життя родин. Ініціатива охоплює всі регіони країни.

Результати реформи вже відчутні:

  • на сьогодні 1,85 млн дітей отримують безоплатне гаряче харчування;

  • в Україні модернізовано понад 1600 харчоблоків;

  • понад 9 тисяч кухарів пройшли навчання у сучасних кулінарних хабах.

Протягом 2023-2024 років виконано операційний план реформи. Тож цьогоріч держава оновила Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року. Потреба в оновленні виникла природно: зростає кількість забезпечених безоплатними обідами дітей, розширюються програми в громадах, умови воєнного часу створюють нові виклики.  

Стратегічна ціль № 1 передбачає посилення фінансової й інституційної спроможності громад. Зокрема, запроваджується поетапне розширення безоплатного харчування для всіх учнів 5–11 (12) класів. Також до постачання продуктів і послуг заохочують долучати місцевий бізнес. 

Стратегічна ціль № 2 – розширення програми модернізації їдалень (харчоблоків) закладів освіти. Розвиваються три моделі організації харчування: базова кухня, опорна кухня, фабрика-кухня, – щоб у кожній школі були належні умови для приготування їжі. Водночас удосконалюються підходи до проєктування харчоблоків та відбору інфраструктурних проєктів, щоб ефективно використовувати державні та міжнародні кошти.

Стратегічна ціль № 3 – забезпечення громад та закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників. Передбачено розвиток мережі навчально-практичних центрів, кулінарних хабів, де кухарі зможуть постійно вдосконалювати власні навички. 

Стратегічна ціль № 4 – формування в українців культури здорового харчування. Передбачено створення освітніх програм для вчителів та батьків, рекомендацій для організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами. Також проводитимуться дослідження харчових звичок дорослих та комунікаційні кампанії, які підтримуватимуть інтерес до теми в громадах.

Додано стратегічну ціль № 5 – інтеграція країни в міжнародні ініціативи з розвитку шкільного харчування. Як держава-кандидат на вступ до ЄС, Україна впроваджуватиме механізми, подібні до європейської «Програми для шкіл». Це означає не лише доступ дітей до якісних продуктів, а й наближення українських стандартів до європейських, гармонізацію законодавства та можливість залучення підтримки партнерів до розвитку програм шкільного харчування.

Читайте також

Загалом упродовж доби окупанти завдали 922 удари по 23 населеним пунктам Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 04.12.2025

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 1379-го дня війни

У Запоріжжі відкрили інклюзивний центр для евакуйованих та постраждалих від війни

У Запоріжжі відзначили параспортсменів області

В Запорізькій школі-інтернаті «Орієнтир» навчають бачити серцем

Повернути дах – повернути спокій: у Заводському районі Запоріжжя триває відновлення пошкоджених ворогом будинків

Житлові ваучери для ВПО з тимчасово окупованих територій: стартував прийом заявок

Підтримка у кожному кроці: у Запоріжжі відзначили тих, хто щодня зміцнює систему підтримки людей з інвалідністю

Харчова безпека під час відключень світла: рекомендації Держпродспоживслужби

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.12.2025

Загалом упродовж доби окупанти завдали 907 ударів по 25 населених пунктах Запорізької області