Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Новомиколаївському районі відбувся семінар-нарада з питань проведення збирання ранніх зернових культур

23 червня 2004 - 15:17

Учасники семінару спершу ознайомилися з роботою ТОВ “Гайчур”, яка може бути повчальною для багатьох. Директор сільгосппідприємства, депутат обласної ради Анатолій Головко не без гордощів показав добре  облаштований господарськький двір, що займає два гектари. Він повністю асфальтований, на майданчику імпортні комбайни, з десяток тракторів з комплексом інвентаря. У спеціальних боксах зберігається іще кілька десятків різних машин. Всі вони за віком - не старше чотирьох років. Поряд  власна АЗС з підземними ємностями пального, вагова, зерносушарка, критий тік, затишна їдальня, кімнати для відпочинку. Вся ця краса і зручність – то справжня турбота про людей праці. Відповідна і віддача. 47 працівників дбайливо доглядають 1800 гектарів землі, вирощують 16 тисяч гусей. Учасники семінару переконалися у цьому безпосередньо під час обїзду полів дозріваючої пшениці, ячменю, розкішного елітного соняшнику. Особливою гордістю  Анатолія Григоровича є соя, якою у господарстві успішно займаються вже кілька років.

Торкнувшись майбутніх жнив, Анатолій Григорович упевнений, що і цього року вони пройдуть успішно. Комбайнери тут, як і трактористи, помічників не мають, бо працюють на дві зміни. Розраховують своєю потужною технікою не лише швидко і якісно зібрати свій урожай, а й допомогти іншим господарствам за відповідну оплату.

Діловий настрій господарів підтримали учасники семінару під час пленарного засідання. Голова Новомиколаївської райдержадміністрації Володимир Ткаченко розповів про соціально-економічний стан району, розвиток землеробства за нинішніх умов зокрема. Жнива ранніх зернових, зазначив керівник району, планують провести за 15 робочих днів.

Директор Запорізької державної сільськогосподарської станції Олександр Пензєв зупинився на особливостях цьогорічних жнив, які будуть нелегкими через часті і рясні дощі, які прогнозуються і в липні. Представник обласної державної хлібної інспекції Ірина Єлфімова радила вже сьогодні готуватися до переходу (з 1 січня 2005  року) на міжнародну систему оцінки класності зерна не за вмістом клейковини, а за відсотком білку. Зерносховища повинні пройти сертифікацію, придбати прилади для експрес-аналізу. Інакше господарям просто не дозволять торгувати зерном.

Керівник служби охорони праці, пожежної безпеки і безпеки дорожнього руху головного управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації Олександр Коваль звернув увагу на високий рівень травматизму людей під час жнив і шляхи його подолання. Директор фірми „Агробізнес” і одночасно  регіональний оператор Держкомрезерву Ігор Літенков зупинився на ціновій політиці цьогорічних закупівель зерна, а голова обкому профспілки працівників АПК Ігор Сенченко – на організації традиційного змагання жниварів за результатами п’ятиденок.

Підсумовуючи семінар-нараду, Сергій Вегеря загострив увагу присутніх на кількох важливих моментах збиральної кампанії. Насамперед повідомив, що належить у стислі строки і без втрат зібрати ранні зернові на площі майже 300 тисяч гектарів. За прогнозами фахівців валовий збір зерна складе 1,7 млн. тонн, у тому числі озимих – 720-750 тис. тонн. Середнє навантаження на комбайн – 250 гектарів. На жаль, підкреслив доповідач, у цілому по області готовність комбайнів становить лише 75 відсотків. 300 комбайнів не вистачає. Тому вимога до керівників територій – оперативно проконтролювати готовність техніки до жнив, заключити договори з сусідніми областями з надання взаємодопомоги.

Більшість господарств області хвилює проблема забезпечення дизельним паливом, адже нафтовики напередодні жнив зробили серйозну „підніжку” з цінами аграріям. Урядова квота для області, повідомив С. Вегеря, складає 10,8 тис. тонн, а потреба області – 28 тис. тонн. За нашою областю закріплений Кременчуцький НПЗ, а забезпечуватиме реалізацію „Харківнафтопродукт” за ціною 2075 гривень за тонну. Голова облдержадміністрації Володимир Березовський з таким рішенням не погодився. Адже в області добре відпрацьована система співробітництва з ВАТ „Запоріжнафтопродукт”, яке реалізує нафтопродукти Лисичанського НПЗ і за ціною 1950 грн. за тонну дизпалива, має розгалужену систему АЗС. У той час як „Харківнафтопродукт” має лише дві точки – у Запоріжжі та Мелітополі. Тому керівник області терміново відбув до Києва для вирішення цього питання. Сільгоспвиробникам тим часом рекомендовано заключати угоди на поставки пального з „Запоріжнафтопродуктом”.

Дуже відповідальним завданням є продаж зерна. Адже для загальних потреб області потрібно 250 тисяч тонн продовольчого зерна. Залишиться ще близько 500 тис. тонн, які варто вміло продати. Держава пропонує закупівельну ціну не нижче 800 гривень за тонну. Важливо забезпечити регіональний ресурс. Цим активно займається облдержадміністрація. З приводу закупівель зерна Уряд видав два розпорядження.

Добрим стимулом для хліборобів, наголосив С.  Вегеря, буде і вчасна ліквідація боргів із виплати заробітної плати, яка нинішнього року на селі зросла удвічі – з 3 до майже 6 мільйонів гривень. Зрозуміло, що вирішення цього питання значною мірою залежатиме від реалізації нового врожаю. Тому тут повинен бути найжорсткіший контроль з боку керівників територій.

На завершення С. Вегеря поінформував учасників семінару про дії Уряду на ближчу перспективу з питань АПК. Зокрема, цього року реалізується кілька програм по виробництву тваринницької продукції. В цілому ж проектом бюджету на 2005 рік плануються дотації сільському господарству у розмірі 7,5 млрд. гривень, що втричі більше нинішнього року.

Читайте також

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я