Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Брифінг на тему «Підготовка та відзначення 60-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників» відбувся в прес-центрі облдержадміністрації

12 жовтня 2004 - 15:03

Співрозмовниками журналістів були голова обласної ради ветеранів Іван Солодовник, перший заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Олександр Кривий, заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Скрипаченко та керівник пошуково-видавничого агентства «Книга пам’яті України» Василь Сльота.

Згідно з Указом Президента України Леоніда Кучми рік тому в Україні стартувала естафета пам’яті «Слава  захисникам Вітчизни». Пройшовши вже всіма областями, 28 жовтня фінішуватиме в Ужгороді. Майже два місяці вона тривала в нашому регіоні, злившись воєдино з акцією, яку започаткували в Оріховському районі, «Від села до села». ЇЇ мета написати історію кожного села, назвати поіменно всіх захисників Вітчизни, упорядкувати пам’ятники і братські могили.

28 жовтня у Запоріжжі буде феєрверк на честь свята. Урочисте вшанування ветеранів пройде у містах і селах області. До 9 травня наступного року у Запоріжжі планується відкрити пам’ятник воїну-визволителю.

Подвиг солдат війни буде увіковічено і в книзі «У пам’яті нащадків». Кожна область матиме своє видання. Формат фотоальбому, 1500 екземплярів. В ній знайдеться місце для всіх територій: від великого міста до найменшого села.

Але основні заходи спрямовані на соціальний захист ветеранів. Голова облдержадміністрації Володимир Березовський видав розпорядження, в якому, зокрема, наголошується, що у сферу соціального впливу органів влади підпадають 156 тисяч ветеранів війни. Відповідно до державних та місцевих програм у цьому році запроваджена нова форма надання пільг – адресна грошова виплата на придбання палива. Її отримали вже 50 тисяч громадян, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». «За рахунок місцевих бюджетів адресну допомогу отримали 16 тис. ветеранів на суму 1 млн.. грн.».- сказав О. Кривий. У ході проведення обласного телемарафону «Пам’ять» у 2004 році одержано 160 тис. грн. Всі вони адресно надійшли ветеранам. В області діє обласна програма фінансової  підтримки громадських ветеранських організацій. На це з обласного бюджету 2004 року виділено 70 тисяч. грн.

Віктор Скрипаченко зазначив, що на медичному обліку стоять всі ветерани війни. Щороку восени проводиться їх комплексне обстеження. Зараз в районах області працює 20 медичних бригад. У ході акції «Зір» проведено медичне обстеження людей похилого віку і надано допомогу. Слуховими апаратами по можливості забезпечуються всі, хто їх потребує. У стаціонарних закладах області перебуває 285 осіб. Відкрито шпиталь для інвалідів війни у Запоріжжі, відділення ветеранів при Бердянському геріатричному пансіонаті, у Веселівському та Преславському інтернатах – геріатричні відділення.

Соціальна і медична допомога – акція не одного дня. Вона триватиме поки буде жити хоча б один ветеран. Представники місцевих органів влади, соціальні працівники повинні дійти до кожного ветерана, знати чим і  як живе він.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей