Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Інноваційна діяльність промислових підприємств потребує врегулювання фактичних та статистичних даних

23 вересня 2011 - 13:32

В обласній державній адміністрації відбулася зустріч з керівниками промислових підприємств регіону, яку провів  заступник голови ОДА Петро Гончарук.

Головна тема розмови – залучення інвестицій, розвиток інноваційної сфери, підтримка інноваційного підприємництва.

Як відзначив заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук, приводом для зустрічі стала позиція промислових підприємств, які запроваджують інновації, але не звітують управлінню статистики в Запорізькій області про проведену роботу.

Посадовець наголосив, що керівництво обласної державної адміністрації докладає максимум зусиль для створення позитивного іміджу регіону в країні та за її кордонами. За підсумками І півріччя область посідає гідне сьоме місце у рейтингу розвитку регіонів України. Однак, одним з чинників, який впливає на рейтингові показники регіону, є залучення інвестицій та інноваційна діяльність промислових підприємств.

Згідно звітів, які надійшли до ГУ промисловості та розвитку інфраструктури ОДА, у 2009 році інноваційною діяльність займалося 31 підприємство, у 2010 – всього 22, у І півріччі 2011 – взагалі 10.

- Важко повірити, що сучасні успішні промислові підприємства Запорізької області взагалі не ведуть інноваційну діяльність. Адже, зокрема, і від цієї роботи залежать ваші фінансові показники, - висловив переконання Петро Гончарук.

Цю тезу підтвердив і начальник Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Євген Семечаєвський, який навів ряд підприємств, на яких, достеменно відомо, впроваджуються інноваційні технології, однак у статистичних звітах це традиційно не відображено. Серед таких підприємств - ПАТ «Запоріжсклофлюс», ПАТ «Перетворювач», НПП «Хартрон-ЮКОМ», ВАТ «Агротех» та інші.

Начальник відділу ГУ статистики в Запорізькій області Віктор Давидченко висловив своє бачення такої ситуації. За його словами, основна причина низьких показників інноваційної роботи на підприємствах пов’язана з тим, що керівники повністю не розібралися з самим поняттям «інноваційна» діяльність», який насправді охоплює великий спектр нововведень.

- До інноваційної діяльності відносяться не тільки новації у технологічних процесах, але й у наукових, організаційних, маркетингових, фінансових видах діяльності, - повідомив В. Давидченко. Також він запропонував керівникам підприємств звертатися за допомогою фахівців управління при підготовці звітів.

Заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук звернувся до представників промислових підприємств з проханням активізувати цю діяльність та звітувати про проведену роботу.

- Цього року ми повинні виправити ситуацію. Ви проводите постійну роботу у цьому напрямку, тож ми не маємо права посідати останні місця за цим показником, - резюмував представник обласної виконавчої влади.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області