Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

З 20 по 27 березня єврейська громадськість міста відзначає свято Пурім

21 березня 2005 - 17:25

20 березня свято відкрилося молодіжною дискотекою. Представник відділу у справах національностей, міграції та релігій облдержадміністрації В.Головаха привітав єврейську громаду з пам’ятною датою в історії єврейського народу.

Упродовж тижня за участю національно-культурних товариств регіону пройде ряд заходів з нагоди свята. Так, 23 березня в рамках свята буде проведено Інтелект-казино „АХАШВЕРОШ ТА ІНШІ”. А в останній день Пуріму, 27 березня, молодіжний клуб Єврейського общинного центру (вул. Перемоги, 4) запрошує всіх бажаючих на святковий карнавал. Протягом усього тижня організаторами свята буде проводитися благодійна виставка-продаж пурімських сувенірів (робіт дітей-інвалідів).

Історична довідка: Пурім вважається одним із найвеселіших єврейських національних свят, яке присвячене порятунку євреїв в Персидський державі, що відбувся близько 2400 років тому. Згідно зі стародавніми джерелами, міністр перського царя Ахашверона Аман  замислив повністю знищити єврейський народ. Кинувши жереб (на івриті “пур”, звідси походить назва свята), для свого злочину він обрав 13-день місяця Адар (450 р. до н.е.). Про це дізналася дружина царя Естер, яка була єврейкою. Ризикуючи життям, вона переконала царя змінити указ, який дозволив євреям озброїтися і дати відсіч. Євреї перемогли, а Амана було страчено. Наступного дня, 14 Адара, була відсвяткована перемога. Таким чином, ця дата стала святом для  всіх наступних поколінь. У цей день у  представників єврейської національності прийнято надсилати один одному подарунки та влаштовувати вистави на тему подій цього дня.

 

Відділ у справах національностей, міграції

та релігій облдержадміністрації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області