Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі харчовики збільшують виробництво продуктів

16 жовтня 2012 - 14:48

Запорізькі харчовики збільшують виробництво продуктів

Напередодні професійного свята – Дня працівників харчової промисловості - підбито підсумки роботи галузі за 9 місяців поточного року. За повідомленням головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації за цей період збільшено виробництво низки харчових продуктів, а саме: масла вершкового - на 76,8 %, молока обробленого – 52 %, сирів жирних – 19,9 %, олії нерафінованої – 13,3 %,  круп –  6,6 %, ковбасних виробів – 1,3 %.

Питома вага харчової та переробної промисловості в загальному обсязі реалізації промислової продукції області складає 8,1 %, а сума реалізації продуктів харчування досягає 6,6 млрд. грн.

За  підсумками 2011 року експортовано харчових продуктів на суму 199,3 млн. дол.

Загалом харчова промисловість області представлена такими підгалузями: хлібопекарська та кондитерська, м'ясо-молочна, борошномельна, олієдобувна, рибопереробна, консервна, пивоварна, лікеро-горілчана та безалкогольна.

Сьогодні виробництвом харчових продуктів займаються понад 600 підприємств, серед яких не тільки традиційні підприємства харчової та переробної промисловості, а й сільськогосподарські, підприємства металургії та машинобудування.

Такі підприємства як ПАТ «Пологівський олійноекстракційний завод», ПАТ «Запорізький олієжиркомбінат», ПАТ «Мелітопольський м’ясокомбінат», ПАТ «ПБК «Славутич», лікеро-горілчаний завод «Хортиця» є провідними в Україні за обсягом  випуску продукції.

Торгові марки запорізьких харчовиків - «Щедро», «Славія», «Хортиця», «Славутич», «Хлібодар», «Вакула», «Моліка», «Від усього серця», «Молочна ріка», «Айс-Запоріжжя», «Крем Розет», «Стелсі», «Альпіна», «Лускунчик»  - відомі не тільки мешканцям нашого регіону, а  й далеко за його межами.

Щорічно в області виробляється понад 15 тисяч тонн м’яса та субпродуктів  І категорії, 30 тисяч тонн молока та молочних продуктів, 70 тисяч тонн хліба та хлібобулочних виробів, 60 тисяч тонн борошна, 600 тисяч тонн олії, біля 10 тисяч тонн ковбасних виробів, 4 тисячі тонн рибної продукції, 4 млн. дал. безалкогольних напоїв та 1,5 млн. дал. мінеральних вод.

За обсягами  виробництва олії соняшникової Запорізька область  посідає перше місце в Україні.

При цьому підприємства з виробництва харчових продуктів та напоїв модернізують та нарощують свої потужності, зокрема, в  2011 році ними сумарно інвестовано в основний капітал 400,3 млн. грн.

Також активно  впроваджуються міжнародні системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів:  23 підприємства сертифіковано за системою НАССР, 52 -  ISO серії 9001, що слугує гарантією забезпечення високої якості та безпеки вироблених продуктів.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів