Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Проблеми і досягнення сільськогосподарської галузі області

27 вересня 2005 - 10:00

            У традиційному брифінгу в прес-центрі облдержадміністрації взяв участь начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Володимир Журавльов. Він окреслив, над чим зараз працюють сільські трудівники області. Зокрема, начальник управління повідомив, що вже зібрано 1795,6 тис. тон всіх зернових, а всього прогнозується зібрати 1942 тис. тон, що становить 110% від завдання (нагадаємо, згідно програми «Зерно Запоріжжя – 2005» заплановано зібрати 1800 тис. тон).

 

            Завершено підготовку ґрунту до сівби озимих культур на площі 436,9 тис. га. Заплановано засіяти 410,9 тис. га, але через відсутність опадів посіяно лише 126,4 тис. га. Якщо найближчим часом не пройдуть дощі, то буде засіяно озимими близько 50-60% підготовлених полів, а решту господарства засіють навесні яровими культурами.

 

            Згідно статистичних даних в області виробляється більше у порівнянні з минулим роком м'ясо-молочної продукції – 256,1 тис. тон молока (більше на 3,6 тис. тон), яєць – 372,3 млн. шт. ( більше 46,6 млн. шт.), на 13,9% збільшено поголів’я свиней, птиці на 9,9%.

 

            Володимир Журавльов запевнив, що в результаті проведених заходів по закупівлі в різні фонди ситуація на ринку зерна буде стабільною та ціна на хліб рости не буде. Так, до Держрезерву заготовлено 54,8 тис. тон (при плані 50 тис. тон), в регіональні ресурси закладено 74,3 тис. тон зерна (план – 68 тис. тон), також проводиться закладання зерна до Аграрного фонду.

 

            Ситуація з виплатою заборгованості із заробітної плати в сільськогосподарській галузі почала потроху покращуватися і в порівнянні з початком року скоротилася на 635,3 тис. грн. ( загальна сума заборгованості по стану на 1 вересня 2005 року складає 2442,3 тис. грн.). Начальник управління розвитку агропромислового розвитку зазначив, що в таких районах, як Великобілозерський, Веселівський, Запорізький, Кам’янко-Дніпровський, Мелітопольський, Приазовський, Чернігівський заборгованість повністю ліквідована, за що подякував в першу чергу керівників підприємств та керівництво районів.

 

            Значне місце у державній підтримці сільського господарства займає програма фінансової підтримки через механізм здешевлення кредитів. За словами Володимира Журавльова, підприємствами агропромислового комплексу одержано кредитів на суму 530 млн. грн., з яких пільгові кредити – 266 млн. грн. Зокрема, господарствам, які взяли кредити під 17-21% річних, держава погашає 10% кредиту. Працюють також схеми закупівлі нової техніки, де господарства можуть придбати сільськогосподарські машини та обладнання за 70-ти відсоткову вартість – відповідно держава відшкодовує 30% вартості. Урядом розглядається можливість відшкодування вартості паливно-мастильних матеріалів у розрахунку 100 грн. за кожний фактично засіяний гектар. Це ще один крок назустріч сільськогосподарському виробникові.

 

            Наприкінці Володимир Журавльов запросив присутніх журналістів та їх читачів на Покровську ярмарку, яка відбудеться 8 жовтня на Набережній магістралі м. Запоріжжя. Близько 200 вантажних автомобілів привезуть з господарств області овочі, фрукти, товари зернової групи, м’ясну продукцію тощо.

 

 

Прес-служба облдержадміністрації

 

           

 

Читайте також

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров