Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підготовка до осінньо-зимового періоду - не без проблем

3 жовтня 2005 - 09:00

У більшості міст і районів області до кінця вересня були завершені практично всі основні заплановані роботи з підготовки до осінньо-зимового періоду.

 

 

            Перед підприємствами ПЕК стоїть завдання, окреслене в розпорядженні голови облдержадміністрації (№332 від 22.09.2005), - забезпечити надійну і  безперебійну роботу паливно-енергетичного комплексу протягом опалювального сезону.

 

 

Щоб забезпечити стабільне газопостачання під час опалювального сезону, а також на випадок непередбачених, або надзвичайних ситуацій, вісім промислових підприємств області беруть участь у формуванні запасів резервного палива. За інформацією головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації – станом на 01.09.05 ними заготовлено 15547 тонн, що становить 39% від запланованого. Серед всіх підприємств тільки ВАТ «Запорізький масложиркомбінат» виконало завдання (108%). На інших - резервного палива на 25-60%, а на Бердянському державному заводі скловолокна – 0%, де немає резервного паливного обладнання та резервуарів, - їх списали через непридатність.

 

 

            Що стосується житлового фонду, то тут до кінця вересня підготували до зими 6919 будинків. На 949 будинках відремонтовані дахи, а також 5115 систем паливного постачання, 2466 систем гарячого та 4130 холодного водопостачання, що в середньому становить 95%. Проте, особливе занепокоєння викликає стан дахів обласного центру, де із запланованого виконано лише 67%. Крім того, на 52% готовий до зими житловий фонд в селищі Мирне та на 49% - в Молочанську.

 

 

            Із 327 опалювальних котелень до зими готові 280, в тому числі, із 251 котельні комунальної власності дієздатні 212, із 76 відомчих – 68, а це 86% від завдання. Низькі темпи робіт з підготовки котелень в Мелітополі ( 74%), в Якимівському районі (77%), а от котельня Чернігівки зовсім демонтована, натомість опалювання школи переведене на електричне.

 

 

            64% котелень відремонтовано. Нічого не зроблено і зірвані плани капітального ремонту на чотирьох котельнях Мелітополя, двох – Якимівського району, а також по одній - в Запоріжжі, Токмаку, Гуляйпільському, Вільнянському та Бердянському районах.

 

 

            75% котлів відремонтовано. А ті котли, які планувалося замінити, вже всі замінили на нові. І набагато краща ситуація з підготовкою та капремонтом тепломережі. Завдання виконане на 94%. Відстає Бердянський район (23%). Якщо ремонт комунальних тепломереж тут зроблений в повному обсязі, то запланована заміна 2,8 км відомчої мережі закладів охорони здоров`я не виконана.

 

 

            Водогінне і каналізаційне господарства до зими готові майже на 100%. Зокрема,  готовність водогонів Мелітополя складає 30%, а каналізаційні мережа і споруди Енергодара – на 19%.

 

 

            В містах, селищах і селах області поки що тривають роботи з підготовки до зими автошляхів. Готовність становить 73% від запланованого. Нині заготовлюється посипний матеріал, а снігоприбиральну техніку будуть рихтувати в жовтні.

 

 

            Інше питання, причому вельми важливе, стосується розрахунків за спожиті житлово-комунальні послуги та погашення заборгованості. Так, з початку року дебіторська заборгованість підприємств галузі зросла на 5,5 млн. грн., або 2%, що становить 342 млн.900 тис. грн. Рівень розрахунків населення за житлово-комунальні послуги у порівнянні з минулим роком поліпшився і складає 96%. Втім, заборгованість населення за спожиті послуги в поточному році зросла на 12,6 млн. грн. і дорівнює 200 млн. 400 тис. грн. Разом з тим, не зменшилася заборгованість за житлово-комунальні послуги організацій бюджетної сфери і сягає 12,4 млн. грн. В поточному році їхній борг зріс на 2,7 млн. грн. Крім того, борг організацій, які фінансуються з місцевого бюджету, зріс на 2,1 млн. грн., а тих, що фінансуються з держбюджету, - на 600 тис. грн.

 

 

                Загальна проплата за спожиту електроенергію в нинішньому році становить 105%. Борги минулих літ погашені на 14,6%, що дорівнює 73 млн. 600 тис. грн. Зокрема, за станом поточних проплат за спожиту електроенергію: населення сплатило 92%, підприємства, які фінансуються з держбюджету, - 93%. Серед серйозних боржників у сфері житлово-комунального господарства – Василевський район 77%, Якимівський – 78%, Енергодар – 81%.

 

 

            Набагато гірша ситуація склалася в сфері розрахунків за спожитий природний газ – 88% від нарахованої суми (населення - 89%, підприємства комунальної теплоенергетики області – 86%, заклади та організації держбюджету - 75%).

 

 

            Поточна заборгованість нинішнього року за спожитий природний газ складає 18,3 млн. грн. Основним боржником залишаються підприємства тепломережі області, які винні 12 млн. грн., а це 66% від загальної суми заборгованості.

 

 

            Керівники підприємств-боржників та райдержадміністрацій на нарадах в облдержадміністрації обіцяли вирішити цю проблему протягом вересня. Складали відповідні графіки погашення заборгованості. Проте, слова не дотрималися. Якщо щось і зробили, то частково. Серед них такі підприємства тепломережі, як «Темп-Пологи-5» - 54%,«Темп-Восточная» (також з Поліг) – 60% та Мелітополя – 70%. До речі, мелітопольські підприємства тепломережі за серпень-вересень не переказали ні копійки. Частково виконали свої обіцянки підприємства тепломережі Бердянська, Дніпрорудного, Оріхівського і Вільнянського районів ( в середньому 88%). Поточний борг населення області – 6,2 млн. грн., або 34% від загальної суми заборгованості.  

 

 

                                                                                   Прес-служба облдержадміністрації           

 

 

           

 

 

           

 

 

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни