Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Як працювали минулого року

24 лютого 2006 - 14:36

На розширеному засіданні колегії управління охорони здоров'я облдержадміністрації підбито підсумки роботи галузі за 2005 рік

В роботі колегії взяли участь начальник організації управління персоналом Департаменту кадрової політики, освіти і науки МОЗ України Валентина Залевська, виконуючий обов'язки заступника голови обласної державної адміністрації Микола Фролов, представники медичних закладів області, вчені-медики.

У 2005 році, у порівнянні з 2004, бюджет галузі охорони здоров'я області збільшився на 39%. Разом з тим, у структурі видатків зберігається збільшення питомої ваги заробітної плати при зменшенні капітальних видатків, та видатків на медикаменти і харчування.

В області зберігається складна демографічна ситуація: смертність збільшилась з 16,28 до 16,48 на 1000 населення (Україна 2004 р. – 16,0), народжуваність у порівнянні з 2004 роком зменшилась з 8,54 до 8,49 на 1000 населення (Україна 2004 р. – 9,0).Показник природного приросту населення залишається від'ємним - 7,99 (- 7,74 в 2004р.). Особливу стурбованість викликає демографічна ситуація серед сільського населення, де смертність майже у 2,5 рази перевищує показник народжуваності. Серед причин смертності переважають злоякісні новоутворення, хвороби кровообігу, судинні ураження мозку, нещасні випадки та травми. Тому питання профілактики, своєчасної діагностики, та лікування серцево-судинних, судинно-мозкових та онкологічних захворювань потребують вжиття дієвих заходів з метою поліпшення становища.

Обласний показник дитячої смертності протягом останніх 10 років перевищує середній по Україні. Переважна більшість новонароджених померли в перинатальний період (перші 24 години життя з моменту народження до 3 діб життя). Майже наполовину причини пов'язані зі здоров'ям матері. Допомогти в цій ситуації може організована на сучасному рівні перинатальна служба. В області давно назріла необхідність створення обласного перинатального центру, який вирішуватиме ці проблеми у регіоні, сприятиме раціональному розподілу та використанню коштів і високозатратних перинатальних технологій. Управління охорони здоров'я облдержадміністрації протягом останніх 6 років намагається за підтримки обласних органів влади вирішити це складне питання. У 2005 та 2006 рр. з обласного бюджету на ці цілі виділено 1 млн. грн. Але без створення центру проблема практично не вирішується.

Справою честі для обласної виконавчої влади є завершення реконструкції обласної дитячої лікарні за всіма вимогами сьогодення. Голова облдержадміністрації Євген Червоненко взяв під особистий контроль хід ремонтних робіт.

У 2005 ро ці вдалось відкрити на базі обласної клінічної дитячої лікарні “Клініку дружню до молоді”, обласний медико-генетичний центр. Міжнародний благодійний Фонд «Україна 3000» виділив 2 млн грн. для закінчення реконструкції І -ї та частково ІІ -ї черги обласної дитячої клінічної лікарні.

За рахунок коштів д ержавного бюджету отримано медичного обладнання на 7903,105 тис. грн., у т.ч. в межах програми та централізованих заходів по боротьбі із туберкульозом – пересувний флюоромамограф для Оріхівського району, цифровий рентгенівський мамографічний комплекс для Токмацького району, флюорограф для Вільнянського району. 3 реанімобіля “Рено” вартістю 390 тис. грн. для обласної дитячої клінічної лікарні, Токмацької, Якимівської ЦРЛ та автомобіль УАЗ для Приморської ЦРЛ. Обласний центр мультиорганної трансплантації отримав 9 апаратів “штучна нирка”, 16 апаратів для гемодіалізу, що отримані по гуманітарній допомозі, розподілені по діалізним центрам області. 7 комплектів медичного обладання - для амбулаторій сімейної медицини, 5 комплектів медичного обладнання - для ФАПів.

На сьогодні в області функціонує 75 медичних закладів, в яких медична допомога надається на засадах загальної практики – сімейної медицини, в т.ч. 66 - у сільській місцевості. Про покращання доступності медичної допомоги з розвитком сімейної медицини в області свідчить збільшення більш, ніж на 52 тис., кількості відвідувань населенням сімейних лікарів у 2005 р. в порівнянні з 2004. У структурі відвідувань змінюється, хоч поки що й повільно, питома вага відвідувань з метою профілактики захворювань. Цього року планується відкрити 8 сімейних амбулаторій.

Основні зусилля медиків будуть спрямовані на зниження рівня дитячої смертності (створення обласного перинатального центру; оснащення родопомічних та дитячих лікувальних закладів сучасним медичним обладнанням, впровадження низькозатратних перинатальних технологій у діяльність районних родопомічних закладів), профілактику серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань та зниження рівня смертності від них, стабілізацію ситуації із захворюваністю на туберкульоз, СНІД, наркоманію.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області