Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Відбувся мітинг до Дня кримськотатарського прапора

1 липня 2014 - 08:40

Відбувся мітинг до Дня кримськотатарського прапора

На Мелітопольщині продовжується траурна скорбота за загиблими льотчиками, яких ще не поховано, але в знак солідарності з кримцями, які зараз переживають доволі складні політичні часи, за ініціативи Мелітопольського регіонального комітету сприяння поверненню кримських татар на історичну батьківщину “Азат” 26 червня на площі Перемоги у місті Мелітополі відбувся мітинг до Дня кримськотатарського прапора.

Прапор кримських татар - полотнище блакитного кольору, із жовтим гербом (тамгою) у верхнім лівім куті. Блакитний колір, традиційний колір тюркських народів, використовувався ще на стягах Кримського ханства. Із ханських часів бере свій початок і зображений на прапорі герб - тарак-тамга, що є родовим знаком Ґераїв, правлячої династії Кримського ханства. Вважається, що першим цей символ почав використовувати засновник Кримського ханства Хаджі Ґерай.

У новітній історії прапор активно використовувався після Лютневої революції в Російській імперії, починаючи з літа 1917 року.

Після проголошення Україною незалежності 1991 року блакитний стяг із тамгою був прийнятий Курултаєм кримськотатарського народу, як національний.

На мітингу виступили директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Мороко В.В., який привітав від імені голови Запорізької облдержадміністрації Баранова В.О. кримськотатарську громаду Мелітополя та Мелітопольського району, яка налічує майже 3 тисячі громадян, члени «Азату», представники громадськості. Прозвучав гімн України, хвилиною мовчання пом’янули загиблих, у блакитне і мирне небо над Запорізьким краєм взлетіли повітряні кульки із національними прапорами українського і кримськотатарського народу. Україна – єдина! Ми – за мир! Слава Україні!

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку