Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ціни на цукор під контролем

10 липня 2006 - 09:33

Цінова ситуація, яка склалася на ринку продовольства з цукром-піском, викликає особливе занепокоєння і торкається інтересів кожного громадянина, тому що цукор є одним з основних продуктів харчування людини.

В Запорізькій області цукрових заводів немає, тому цукор – завозиться з інших регіонів (Вінницької, Львівської, Київської, Харківської, Одеської та інших областей) за цінами більш високими, ніж склалися у виробників, за рахунок перепродажу цукру декілька разів в оптовому ланцюгу.

За І квартал 2006р. ціни на цукор-пісок зросли на ринках на 32%, а в підприємствах торгівлі - на 29,2%. У ІІ кварталі ціни на цукор-пісок так і залишились стабільно високими, тобто снігопади завершились, а ціни залишились без змін.

Головною причиною підвищення цін на цукор-пісок є зростання оптово-відпускних цін у виробників продукції в середньому на 20%.

Підвищення тарифів на транспортні послуги та несприятливі погодні умови, які склалися на початку року, також вплинули на вартість доставки цукру. За таких умов в області утворився дефіцит цукру-піску, що в свою чергу, вплинуло на його подорожчення.

Крім того, незважаючи на те, що розпорядженням голови облдержадміністрації від 25.06.05 №216 "Про затвердження граничної торговельної надбавки на цукор-пісок" встановлена гранична торговельна надбавка в розмірі до 15% до оптової ціни виробника для всього ланцюга проходження цукру-піску (від виробника до кінцевого споживача), окремими суб'єктами як роздрібної, так і оптової торгівлі при формуванні цін реалізації застосовувалися торговельні надбавки в розмірі 16-22%, що призвело до необґрунтованого підвищення цін на цукор-пісок та загострення цінової ситуації в області.

За І півріччя 2006 року облдержцінінспекцією перевірено 313 суб'єктів господарювання з них 24 об'єкта оптової торгівлі. Порушення держдисципліни цін на цукор-пісок встановлено в 172 підприємствах, що становить 56,2% від загальної кількості перевірок. До суб'єктів-порушників застосовані економічні санкції на суму 27,8 тис.грн., в тому числі 17,8 тис. грн. – до оптових фірм.

Так, ТОВ "МаСів" (директор Вобобйов), ТОВ "Агро Приват" (директор Швайко С.Л.), ТОВ ТД "Альфа-Маркет" (директор Шевченко Р.П.) здійснювалась реалізація цукру-піску за цінами, які були сформовані з торговельними надбавками вище затвердженої граничної. Суми застосованих до підприємств економічних санкцій склали, відповідно, 1870,9 грн., 3079,8 грн., 4154,7 грн. А керівників цих товариств за порушення держдисципліни цін притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено штраф по 170 грн. на кожного.

Аналогічні порушення були встановлені облдержцінінспекцією і в ТОВ "Плодоовочі" (керівник Лілякевич А.Л.), ПП "Оліс" (керівник Мироненко С.О.) та інших суб'єктах господарювання.

 

Державна інспекція з контролю за цінами в Запорізькій області

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку