Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підприємства державної форми власності залишаються найбільшими боржниками по заробітній платі

23 квітня 2015 - 14:29

За даними Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, на сьогодні основну частину боргів з виплати зарплати складають державні підприємства, які накопичили  41,5 млн.грн., приватні підприємства заборгували 18,1 млн. грн. своїм працівникам, комунальна сфера – 3,9 млн.грн. Про це повідомлено на  засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Найбільшими боржниками серед економічно активних підприємств залишаються:  ДП «Державний проектний інститут «Запоріжцивільпроект» (Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України) – 2,3 млн. грн., ДП “Запорізький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою” - 2 млн. грн. (Державне агентство земельних ресурсів України), 8 структурних підрозділів ДП “Запорізький облавтодор” (Державна служба автомобільних доріг України) – 1,8 млн. грн.  Директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Ігор Мещан охарактеризував ситуацію на кожному підприємстві. Зокрема, в інституті «Запоріжцивільпроект»  скорочено велику кількість профільних спеціалістів, а заборгованість по заробітній платі постійно зростає. У науково-дослідному та проектному інституті землеустрою ситуація не набагато краща, з початку року борги  збільшилися на 600 тис.грн. Ситуацію тут можуть врятувати замовлення від держави, і таку можливість розглянули учасники засідання. У центрі уваги було також КП «Запоріжелектротранс», яке не може в повному обсязі розрахуватися зі своїми працівниками через велику кількість пільговиків, які користуються електротранспортом, тож чекає дотації з міського бюджету.

За підсумками засідання вирішено разом із  керівниками підприємств  шукати шляхи розв’язання економічних проблем. Залишається актуальним питання співпраці з центральними органами виконавчої влади, у сфері управління яких знаходяться підприємства державного сектору економіки, для забезпечення стабілізації господарської діяльності і погашення заборгованості перед  працівниками. Зокрема, з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Запорізькою обласною радою доручено опрацювати питання передачі ДП “ДПІ “Запоріжцивільпролект” до спільної власності територіальних громад області.

Також обласна влада звернулася до Президента та Прем’єр –міністра України з проханням  дозволити інспекції з питань праці здійснити  перевірки підприємств-боржників.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області