Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Жителі села Болгарка визначилися з новою назвою

5 серпня 2016 - 08:51

Жителі села Болгарка визначилися з новою назвою

За ініціативи місцевої громади у с. Болгарка Приморського району відбулися громадські слухання щодо перейменування населеного пункту.  Село було засновано болгарськими переселенцями у 1862 р. під назвою Романівна (за іншими джерелами – Романівка), а у 1926 році  названо на  честь Василя Коларова, одного з діячів болгарської компартії та Комінтерну.

Після прийняття Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їхньої символіки» жителі довго вимагали залишити стару назву.  Виконуючи вимоги закону, обласна комісія з питань ліквідації символів тоталітаризму прислухалася до думки обласного болгарського товариства та обрала топонім Болгарка, що символізує повагу до жінки – берегині роду, зберігає історичну пам’ять про заселення Півдня нашої області. Пропозицію облдержадміністрації підтримали науковці Українського інституту національної пам’яті  та депутати Верховної Ради України. 

Проте люди залишилися при своїй думці. За ініціативи сільського голови Олега Павліченка провели подвірне опитування щодо перейменування. Понад 70% селян хочуть жити у Софіївці. За словами активістів, ця назва поєднує в собі пам’ять про перших поселенців та столицю сонячної Болгарії, а також мудрість, розважливість та глибоку віру жителів села.

Звертаючись до учасників зібрання, начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко наголосив, що повернути стару назву не можна – це прямо заборонено законом. Також за умов російської агресії проти України недоречним є топонім «Романівка», пов’язаний з імператорською династією.

Посадовець поінформував, що перейменування має відбуватися у відповідності до вимог Закону України «Про географічні назви». Спочатку слід отримати погодження у Держгеокадастрі. Потім своє слово скажуть депутати районної, обласної ради та профільний парламентський комітет. Остаточне рішення – депутатами Верховної Ради України. Зважаючи на все це, процес може зайняти кілька років. Однак обласна влада завжди підтримує ініціативи людей, спрямовані на конструктивне владнання проблемних ситуацій.

Учасники зборів одностайно проголосували за перейменування села на Софіївку, їх позицію схвалили і депутати сільради. Тепер – справа за місцевими краєзнавцями та істориками, які мають довести автентичність нової назви, надати до центральних органів виконавчої влади відповідні історичні матеріали.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя