Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області не виявлено випадків захворювань свиней на африканську чуму

5 вересня 2016 - 13:50

У Запорізькій області не виявлено випадків захворювань свиней на африканську чуму

Під головуванням першого віце-прем’єр-міністра, міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва відбулась республіканська селекторна нарада з питань вжиття заходів щодо стабілізації епізоотичної ситуації з африканською чумою свиней. 

У проведенні наради  в обласній студії селекторного зв’язку  взяли участь представники Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, Головного управління Держпродспоживслужби у Запорізькій області, Запорізького обласного управління лісового та мисливського господарства, Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Запорізької регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини, головного управління МВС України у Запорізькій області.

Як зазначив перший віце-прем’єр-міністр, проведення селекторної наради пов’язано з тим, що тільки у серпні поточного року у 9 областях зареєстровано 24 випадки спалаху африканської чуми свиней. Якщо у минулому році по Україні було зафіксовано 57 випадків, то за 8 місяців поточного року – 108. Вже знищено більше 80 тис. голів свиней, прямі втрати склали 22 млн. грн.

На нараді поставлено завдання у кожній області провести засідання Державної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації щодо недопущення занесення і розповсюдження вірусу африканської  чуми свиней. Окрім того, необхідно забезпечити проведення комплексу профілактичних протиепізоотичних заходів безпеки та розробити сумісній план дій ветеринарної служби та Національної поліції у Запорізькій області щодо профілактики та недопущення захворювання свиней на африканську чуму у регіоні.

За словами фахівців, у нашій області не виявлено випадків захворювань свиней на африканську чуму, проте, наразі посилюються заходи безпеки та профілактики. Зокрема, на випадок виникнення надзвичайної ситуації розроблено план дій та відпрацьовано алгоритм реагування.

З метою запобігання занесення та розповсюдження збудника африканської чуми у Запорізькій області керівникам сільгосппідприємств, що утримують поголів'я свиней, рекомендовано забезпечити дотримання «закритого режиму» роботи відповідно до діючих ветеринарно - санітарних вимог.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також