Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Програми розвитку української мови націлені на формування повноцінного україномовного середовища

29 березня 2017 - 14:43

Відбулося засідання робочої групи виконавців Програми розвитку і функціонування української мови в Запорізькій області на 2016-2020 роки. Триває процес розробки і прийняття відповідних програм  в містах і районах області. За словами директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяни Озерової, за останній місяць відбулися помітні зрушення.  Таку програму вже прийнято в м. Мелітополь;  у м. Бердянськ розроблено проект, який буде винесено на затвердження на найближчій сесії міської ради; найближчим часом планують прийняти програми у Пологівському та Новомиколаївському районах.  Певні проблеми є в м. Енергодар, пов’язані  головним чином з нестабільною роботою міської ради. За словами представників міської влади, 90% населення Енергодара – російськомовне. Але діти охоче цікавляться і використовують українську мову, беруть активну участь у патріотичних заходах. Тож програма розвитку української мови обов’язково буде представлена на розгляд місцевих депутатів.

Під час засідання було заслухано звіт директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислава Мороко щодо реалізації обласної Програми в підвідомчих закладах.  За інформацією посадовця, в академічному обласному українському музично-драматичному театрі Ім.. Магара 75% репертуару складають україномовні вистави, причому за два останні роки всі прем’єрні постановки здійснюються українською мовою. Значну увагу почали приділяти постановці вистав українською мовою академічний обласний театр юного глядача  та обласний театр ляльок. 

У 2016 році до обласної бібліотеки «Юний читач» надійшло 823 україномовних видання, до обласної бібліотеки для юнацтва – 1879, до  обласної універсальної наукової бібліотеки – 1200.

Членам робочої групи також було представлено книгу віце-президента ЗОСППР «Потенціал» Олександра Білоусенка «З Україною в серці». Її наклад 700 примірників передано до шкільних бібліотек.

 Обговорюючи звіт та стан функціонування української мови на територіях, учасники засідання відзначили позитивну тенденцію. Та одностайною була думка, що Запорізька область тільки на початку шляху до формування повноцінного україномовного середовища, виховання поваги та усвідомленого ставлення до державної мови як головного чинника існування держави та нації.

На досягнення цих цілей і має бути спрямована Програма розвитку і функціонування української мови в Запорізькій області на 2016-2020 роки та аналогічні місцеві програми.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій  з громадськістю

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону