Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Марина Порошенко: «У 2019 році Україна перейде на міжнародний формат оцінки функціонування та обмеження життєдіяльності дітей з особливими освітніми потребами»

19 лютого 2019 - 16:29

Дружина Президента України Марина Порошенко відвідала Запорізьку область з робочою поїздкою. Перша леді побувала в Кушугумському НВК «Гімназія «Інтелект», де зустрілася з батьками дітей з особливими освітніми потребами, які проходили інтерактивне навчання «Робота у сервісі Learninggapps». А також завітала до навчально-виховного комплексу «Гімназія «Престиж» та зустрілася з фахівцями та вихованцями Балабинського Інклюзивно-ресурсного центру. У заходах  взяв участь голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

У грудні 2018 року в рамках національної реформи інклюзивно-ресурсних центрів держава закупила 500 комплектів методик для ІРЦ по всій Україні для комплексної оцінки різних сфер розвитку дитини від двох до 18 років, серед яких методики WISC-IV, LEITER-3, CONNERS-3, PEP-3, CASD. Вони допомагають визначити сильні та слабкі сторони у розвитку дитини, спрямувати освітній процес таким чином, щоб кожна дитина змогла максимально реалізувати свої здібності.

Запорізька область як пілотний регіон у національному проекті «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації» отримала перший комплект методик для проведення комплексної оцінки розвитку дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивно-ресурсних центрах.

Уже наприкінці лютого цього року за ініціативи Фонду Порошенка у співпраці з Міжнародним фондом «Відродження» відбудеться тренінг з використання цих методик для фахівців ІРЦ з усієї України.

За словами Марини Порошенко, у 2019 році Україна перейде на міжнародний формат оцінки функціонування та обмеження життєдіяльності дітей з особливими освітніми потребами.

- Це дасть можливість складати чітку індивідуальну програму навчання кожної дитини з особливими освітніми потребами і зробить використання державної субвенції ще більш прозорим, - зазначила Перша леді.

Під час зустрічей Марина Порошенко поспілкувалася з директорами та фахівцями ІРЦ, які проходили навчання по роботі з автоматизованою системою підтримки діяльності інклюзивно-ресурсних центрів. Ця електронна програма була створена у співпраці Фонду Порошенка, ІТ-спеціалістів та освітян.

- Однією з переваг цієї електронної програми є можливість вести реєстр дітей, які перебувають на обліку ІРЦ, реєстр фахівців та інклюзивних навчальних закладів України. Завдяки цій програмі підвищиться якість оцінки і супроводу дітей з особливими освітніми потребами та буде реалізовано  основний принцип реформи інклюзивної освіти – «гроші за дитиною», - зазначила дружина Президента.

У свою чергу, голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль зазначив, що за результатами науково-педагогічного експерименту «Розвиток інклюзивного середовища у Запорізькій області»  регіон має значні досягнення.

- Нові методики та технології впроваджуються в життя за підтримки Фонду Порошенка й особисто дружини Президента Марини Анатоліївни, а також Міністерства освіти і науки України. Як свідчить динаміка розвитку мережі закладів освіти з інклюзивною формою навчання, з початку участі в експерименті та до сьогодні Запорізька область показала чималі результати в розвитку інклюзивного середовища. Показники значно збільшилися по дошкільній освіті: з 12 садочків, 15 груп, 45 дітей -    до 45 садочків, 58 груп, 138 дітей. По загальній середній освіті: з 47 шкіл, 78 класів, 154 дітей - до 178 шкіл, 454 класів, 703 дітей. Натомість чисельність дітей, які навчаються за індивідуальною формою, зменшилася майже на 40%. Крім цього, за станом на 1 січня 2019 у Запорізькій області створено 32 ІРЦ, на оснащення яких у 2018 році було виділено та освоєно майже 4 мільйони гривень із державного бюджету та понад 2 мільйони гривень - з обласного, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Перебуваючи в  Кушугумському НВК «Гімназія «Інтелект», Перша леді зустрілася з батьками дітей з особливими освітніми потребами, які проходили інтерактивне навчання «Робота у сервісі Learninggapps».

За словами фахівців Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, налагодження співпраці з батьками є дуже важливим. З цією метою у Кушугумському навчально-виховному комплексі «школа І-ІІІ ступенів - гімназія «Інтелект» проводяться інтерактивні заняття для батьків дітей, які навчаються в рамках Нової української школи, та дітей, що навчаються в інклюзивних класах.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя