Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Проблеми – державні, але їх вирішення – за територіями

21 жовтня 2008 - 15:08

Голова облдержадміністрації Олександр Старух на традиційному брифінгу поінформував журналістів про підсумки діяльності місцевих органів виконавчої влади на території області за минулий тиждень.

Аналізуючи результати візиту в область Глави держави Віктора Ющенка, очільник регіону відмітив, що Президент, дослідивши проблему будівництва нових мостів через Дніпро у Запоріжжі, визнав їх «державною будовою» і підтвердив свій намір надати допомогу у вирішенні питань фінансування проекту. Разом з тим, високий гість запропонував запоріжцям, не чекаючи доки Уряд надасть бюджетні кошти, задіяти й внутрішні резерви території. Порада виявилася слушною, оскільки, за словами Олександра Старуха, Кабмін прийняв рішення цього року призупинити фінансування будівництва мостів в Україні, у тому числі і запорізьких, а вивільнені кошти направити на ремонти та реконструкцію доріг.

- Перший заступник Олександр Бережний вже збирається у відрядження до столиці, щоб донести Уряду наші аргументи про недоцільність такого рішення. Разом з тим будемо вишукувати частину грошей на це будівництво на місці, - поділився власними думками Олександр Старух. - За сьогоднішніми цінами на мости нам потрібно вже понад 4 млрд. 900 тис. грн.

Нагальною проблемою для області, як і раніше, за словами посадовця, залишається вхід в опалювальний сезон. Область має заборгованість перед «Нафтогазом України» - рівень оплати у 2008 році становить майже 99%, а от за 2007 рік при рівні оплати 72% накопичився борг. У порівнянні з іншими регіонами України маємо непоганий результат, та забезпечення території газом в опалювальний сезон буде відбуватись виключно за умов 100-відсоткового погашення заборгованості. Олександр Старух відзначив, що всі 511 котелень в регіоні технічно підготовлені до опалювального сезону. Навіть у багатостраждальних Пологах, де в останні роки населення через занепад галузі тільки мріяло про опалення, цього року сподіваються розпочати сезон вчасно. До кінця поточного місяця мають бути завершені роботи з реконструкції місцевої тепломережі.

З нагоди наближення Дня ООН Олександр Старух торкнувся теми міжнародних проектів, що реалізуються на території регіону, відзначив ті з них, що працюють ефективно на благо обласної громади. У їх числі - проект Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй „Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, проект «Спільнота споживачів та громадські об'єднання», Проект партнерства Канада – Україна «Регіональне врядування та розвиток», проект розробки та впровадження публічної політики ( PRISM ), Міжнародні програми та проекти, що реалізуються лікувальними закладами області. Разом з тим, очільник області висловив стурбованість тим, що ряд двосторонніх договорів, які уклала область з партнерами з інших держав, має лише декларативний характер.

- Ми повинні зробити все, щоб ці угоди працювали на регіон, - поділився планами Олександр Старух .- Особливу увагу приділятимемо питанням розвитку міжнародної співпраці області на територіях пострадянського простору.

Він окреслив конкретні завдання у цьому напрямку: розвиток економічних відносин з Узбекистаном, де сьогодні за щасливим збігом обставин працює Послом України наш відомий земляк В'ячеслав Похвальський, укріплення зв'язків з регіонами Російської Федерації, налагодження стосунків з Грузією.

Також під час брифінгу йшлося про естафету пам"яті з нагоди 65-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників, в рамках якої днями відбулися урочисті заходи на честь вшанування героїв-визволителів на меморіальному комплексі у селі Чапаєвка Токмацького району.

Олександр Старух торкнувся й теми сучасного стану в сільськогосподарському секторі економіки краю. Зокрема, наголосив на необхідності забезпечити системну державну підтримку тваринницькій галузі.

- Сьогодні нам слід сконцентруватися на речах фундаментальних і концептуальних для подальшого ефективного соціально-економічного розвитку регіону, - підбив риску Олександр Старух. - Територія має проблеми державного рівня, втім, щоб зрушити їх вирішення з мертвої точки, мусимо вже сьогодні, не чекаючи на допомогу ззовні, залучати внутрішні ресурси.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей