Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі держслужбовці освоюють правила нового правопису

19 червня 2019 - 16:03

Нову редакцію «Українського правопису» Кабінет Міністрів України схвалив 22 травня 2019 року. Правопис – це звід правил, що встановлює способи передавання української літературної мови на письмі.

Як повідомили в Міністерстві освіти, 3 червня 2019 року фінальний текст нової редакції «Українського правопису» був опублікований на офіційних сайтах МОН та Національної академії наук.

З цього моменту Міністерством освіти рекомендовано застосовувати норми та правила нової редакції Правопису в усіх сферах суспільного життя, зокрема, в офіційно-діловому стилі мовлення.

Задля роз’яснення основних змін у новій редакції «Українського правопису» в облдержадміністрації відбувся короткостроковий семінар.

Відкриваючи захід, керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко зазначила, що спеціально для фахівців профільних Департаментів Запорізької облдержадміністрації для роз’яснення усіх нововведень українського правопису було запрошено доцентку кафедри філософії та суспільно-гуманітарних наук Запорізького обласного інституту післядипломної освіти, кандидатку філологічних наук Галину Корицьку.

Спікерка розповіла про основні зміни в українському правописі, з чим це пов’язано, які є варіації застосування тих чи інших правил. Також зупинилася на важливих змінах, що відіб'ються на роботі держслужбовців.

Варто відзначити, що Міністерством освіти розробляється план імплементації нової редакції «Українського правопису». Цим документом буде передбачено терміни та етапи впровадження змін, зокрема в освітній процес.

Також, як розповіла Галина Корицька, Міністерство освіти і науки України розробляє детальні рекомендації для усіх інституцій щодо використання нового правопису.

Наразі з повним текстом нової редакції «Українського правопису» можна ознайомитися на сайті Інституту мовознавства НАН України за посиланням.

Стислий огляд основних змін у новій редакції «Українського правопису» за посиланням.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби