Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На замітку: як отримати дублікат документа про вищу освіту

14 серпня 2019 - 11:43

Міністерство освіти і науки України у відповідь на численні звернення надало роз’яснення щодо отримання дубліката документа про вищу освіту та/або додатка до нього. Для цього треба подати письмову заяву до закладу вищої освіти, який видав документ. Це можна зробити особисто або через уповноваженого представника.

У разі, якщо заклад, де ви навчалися, реорганізували, то звернутися треба до його правонаступника. Йдеться про випадки приєднання, злиття чи ліквідації закладу вищої освіти. Якщо правонаступника немає або заклад вищої освіти не здійснює освітню діяльність (анульовано ліцензію, не було переміщено з непідконтрольної території), то заяву треба подавати до Міністерства освіти і науки України (на адресу: 01135, м. Київ, пр. Перемоги, 10 або на скриньку ez@mon.gov.ua). У цьому випадку Міністерство визначить заклад, який видасть дублікат.

Інформація в дублікаті відтворюється на основі тих даних, що містяться в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. Інформація про ці документи вноситься в базу закладами вищої освіти з 2000 року.

Якщо інформації про факт видачі диплома немає в Єдиній державній електронній базі, то заклад вищої освіти може використати для підтвердження цього копії документа, а також архівну довідку про навчання та виписку з журналу видачі документів про вищу освіту чи акт знищення первинного документа про вищу освіту.

Якщо й ці методи виявились недоступними, то можна звернутися до суду для встановлення юридичного факту здобуття відповідного ступеня чи рівня вищої освіти; підтвердити отримання диплома офіційним листом відповідного компетентного органу, у якому підтверджено факт проставлення штампа «Apostille» Міністерства освіти і науки України або вчинення консульської легалізації. Відтак необхідно подати заяву до Міністерства освіти і науки України для визначення закладу, який видасть дублікат. До заяви треба додати копію рішення суду чи офіційного листа щодо підтвердження апостилю.

Якщо необхідно відновити диплом, отриманий на непідконтрольній Україні території Криму чи Донбасу до 2000 року, то процедура є такою ж, як описано вище. Якщо ж йдеться про виготовлення дубліката документа, виданого з 2000 року до 2014 року і внесеного до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, то здобувачам з Криму  треба звернутися з письмовою заявою до Міністерства освіти і науки України для визначення закладу, що видасть дублікат; здобувачам з Донбасу – з письмовою заявою до правонаступника або закладу вищої освіти, переміщеного з непідконтрольної території. В іншому разі необхідно подати письмову заяву до Міністерства освіти і науки України для визначення закладу, що видасть дублікат. До заяви необхідно додати копію первинного документа (диплом та додаток до нього).

 

За матеріалами Урядового порталу

Читайте також

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна