Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для жителів Приморського району відкрила двері нова поліклініка

25 вересня 2019 - 19:27

Четвертий рік поспіль у Запорізькій області реалізується Надзвичайна кредитна програма для відновлення України. Завдяки довгостроковим кредитам під низькі відсотки Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) території Східної України можуть відбудовувати інфраструктурні об’єкти.

Сьогодні у Запорізькій області відкрито після капітального ремонту ще один об’єкт  – поліклініку комунального підприємства «Приморська центральна районна лікарня».

На урочисте відкриття розширеної поліклініки зібралося чимало місцевих жителів. Їх привітали представники обласної влади, перший заступник Міністра розвитку громад і територій України Дмитро Живицький, голова Представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон, заступниця голови Представництва ЄС в Україні Анніка Вайдеманн, постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева.

− Робота в межах Надзвичайної кредитної програми для відновлення України − це не просто відновлення життєво необхідної інфраструктури в східній Україні. Це відновлення надії на краще майбутнє та розширення доступу до можливостей для тисяч людей, постраждалих від конфлікту в регіоні, − сказала Постійна представниця ПРООН Дафіна Ґерчева.

За довіру європейським партнерам подякував перший заступник Міністра розвитку громад і територій України Дмитро Живицький.

− Наше завдання зараз і Уряду, і обласної, і місцевої влади, щоб українці отримували державні послуги так, як прописано у Конституції та законах − безкоштовно та якісно. Дякуємо партнерам з Європейського союзу за те, що вірите нам, допомагаєте та ділитись досвідом, − зазначив Дмитро Живицький.

Як підкреслив голова облдержадміністрації Віталій Туринок, приморці багато років чекали цієї поліклініки, тому її відкриття – особлива подія для всього Приморського району.

− Бажаю вам міцного здоров`я, щоб ви звертались до цієї лікарні якомога рідше. А у разі потреби − не хвилювались за якість та доступність послуг. Ця лікарня відома нам як довгобуд. Багато років приморці очікували на її відкриття. Не дивує, чому інвестори бояться вкладати кошти в українські проєкти. Маємо змінювати цю ситуацію. Ремонт у цій лікарні продовжується і має завершитись до кінця поточного року. Це залишається на моєму особистому контролі, і сподіваємось у грудні вже на відкриття усього медичного комплексу, − наголосив Віталій Туринок.

Загалом від Приморського району на участь у програмі було подано три проєкти.  Реконструкція поліклініки з розширенням на 300 відвідувачів у м. Приморськ став першим у рамках участі Запорізької області в Надзвичайній кредитній програмі для відновлення України.

Під час реалізації програми були виконані роботи з влаштування підлоги, утеплення фасадів, установлено внутрішнє освітлення, опалення, каналізацію, вентиляцію приміщення та багато інших будівельних робіт. Реконструкція  дасть можливість людям отримувати послуги на якісному європейському рівні. Роботи у Приморській лікарні ще продовжуються.

У ході поїздки до Приморського району посадовці також відвідали об’єкт з реконструкції сімейного гуртожитку під гуртожиток квартирного типу, на якому ще тривають ремонтні роботи.

Довідково.

Проєкт «Приморська центральна районна лікарня» включає два субпроєкти: поліклініка (завершений проєкт) та заміна вікон та утеплення фасадів стаціонару лікарні (проєкт триває)

  • Загальна вартість робіт: 2 063 100 євро
  • Фінансування ЄІБ: 1 719 251 євро

З часу свого заснування наприкінці XIX сторіччя лікарня надає кваліфіковану та спеціалізовану амбулаторно-поліклінічну та стаціонарну допомогу населенню Приморського району. У 1988 році завершено будівництво нового терапевтичного корпусу районної лікарні на 240 ліжок. У складі лікарні також функціонує поліклініка на 300 відвідувань за зміну та стаціонар на 103 ліжка. У 2011 році було розпочато будівництво окремої будівлі поліклініки на 300 місць, але його було призупинено через відсутність фінансування. Будівництво було відновлено в 2018 році завдяки участі в кредитній програмі Європейського інвестиційного банку.

Однією з причин відбору лікарні для участі у програмі було те, що приміщення лікарні та поліклініки знаходяться в одній будівлі, що є порушенням чинних санітарних норм. Крім цього, будівля лікарні 1988 року побудови має показники теплопровідності, що не відповідають чинним нормам.

У рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України ЄІБ в 2018-2019 рр. було проведено комплексні роботи з капітального ремонту в поліклінічному корпусі: утеплено фасад, реконструйовано покрівлю та фундамент корпусу, виконано внутрішнє оздоблення, замінено систему каналізації та сантехніку, освітлення та електроживлення, більш енергоощадною стала система опалення. У приміщеннях поліклініки встановлено нові двері, у будівлі реконструйовано сходи та встановлено два ліфти, що робить її більш зручною для відвідувачів. За кошти ЄІБ були придбані меблі та нове обладнання для надання якісних медичних послуг, а також облаштовано прилеглу до поліклініки територію. Крім цього, продовжується заміна вікон та утеплення фасаду стаціонарного відділення районної лікарні.

Об’єкт було обрано для фінансування у рамках кредитної програми з огляду на його важливість для місцевої громади та значний соціальний ефект. Так, медичними послугами у відремонтованій поліклініці зможуть користуватися майже 30 000 жителів Приморського району, серед яких приблизно 3000 внутрішньо переміщених осіб та учасників бойових дій на сході України.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області