Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Модернізація тепломереж та підвищення рівня платежів – завдання територіям для сталого проходження опалювального сезону

11 грудня 2019 - 16:20

Під керівництвом директора Департаменту ЖКГ та будівництва облдержадміністрації Віталія Литвиненка відбулася селекторна нарада щодо стану проходження опалювального сезону 2019/2020. На прямому зв’язку з облдержадміністрацією перебували районні профільні підрозділи та структури.

−За даними звітів територій та інформації профільних департаментів облдержадміністрації на 10 грудня в роботі знаходяться 99,8 % котелень (602 із 603). Опалюються 100 % житлових будинків, дошкільних закладів, лікарень та 99,8 % навчальних закладів (513 із 514) за винятком навчального закладу у Василівському районі. Це школа у с. Тополине Орлянськоїсільскої ради, −поінформував  Віталій Литвиненко.

Як повідомив посадовець, у ніч з 8 на 9 грудня у зв’язку із загорянням електрощитової припинено роботу двохелектрокотлів, які опалюють цей заклад. Навчальний процес тимчасово зупинили. На сьогодні вирішується питання щодо придбання необхідних матеріалів для усунення аварійної ситуації.З початку опалювального сезону це вже другий випадок, коли незадовільний технічний стан електрообладнання залишає навчальні заклади без опалення. Зважаючи на це, міським головам міст обласного значення, головам райдержадміністрацій та об’єднаних територіальних громад, Департаменту освіти та науки облдержадміністрації доручено вжити дієвих заходів для забезпечення належного технічного стану та безпечної експлуатації електроустаткування на підпорядкованих об’єктах соціальної сфери.

Іншим проблемним питанням при проходженні опалювального сезону є незадовільний технічний стан теплових мереж. Так, за інформацією територій, в області 571 км ветхих та аварійних теплових мереж, що становить 53 % від загальної протяжності. З початку опалювального сезону  тільки у Запоріжжі зафіксовано понад 70 випадків відключення опалення житлових будинків та об’єктів соціальної сфери, пов’язаних із ремонтними роботами на теплових мережах. Зокрема, два випадки зафіксовано в м. Токмак. За наявною інформацією ремонтні роботи були завершені та опалення відновлено у строки, передбачені чинними нормативними документами.

У зв’язку з цим керівникам органів місцевого самоврядування необхідно звернути увагу на стан теплових мереж на підпорядкованій території та розглянути питання виділення у 2020 році коштів з місцевих бюджетів на заходи з ремонту та заміни теплових мереж.

Учасники селекторної наради також обговорили питання розрахунків теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ та отримання ними номінацій на постачання блакитного палива. За даними НАК «Нафтогаз України», за січень-жовтень 2019 року теплопостачальними підприємствами Запорізької області спожито природного газу на суму 1 674 млн грн. За станом на 05.12.2019 сплачено 2 139 млн грн. (128 % від вартості спожитого газу).

Та у зв’язку з тим, що з цієї суми лише 979 млн грн були зараховані в рахунок оплати за 2019 рік, а решта 1 160 млн грн  спрямовані на погашення заборгованості за спожитий у попередні роки природний газ, офіційний рівень розрахунків за 2019 рік становить лише 58 %. Попри те, що у 2019 році теплопостачальними підприємствами було сплачено більше, ніж вартість спожитого газу, загальна заборгованість теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ збільшилася з 965 млн грн (на 01.01.2019) до 991 млн грн (на 05.12.2019) або на 3 %.

Як підкреслив Віталій Литвиненко, для забезпечення стабільного проходження опалювального сезону керівникам органів місцевого самоврядування необхідно тримати на постійному контролі питання щодо рівня розрахунків теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ та отримання ними  номінацій на постачання природного газу, а теплопостачальним підприємствам - посилити роботу з боржниками.

Крім цього,міським голам міст Мелітополь та Токмак доручено звернути увагу на необхідність забезпечення безумовного виконання укладених з НАК «Нафтогаз України» графіків погашення заборгованості за спожитий природний газ для забезпечення своєчасного отримання номінацій для подальшого постачання споживачів.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області