Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС

13 грудня 2019 - 11:51

Сьогодні, 13 грудня, у 33-і роковини введення в експлуатацію саркофагу на Чорнобильській атомній електростанції  під час мітингу-реквієму біля пам’ятника Героям Чорнобиля запоріжці хвилиною мовчання вшанували загиблих та постраждалих у цій страшній аварії. У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Андрій Антонов, представники міської влади, учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, учнівська молодь, представники громадських організацій, жителі міста.

− Вже 33 роки відділяє нас від тієї страшної трагедії, яка сталася на ЧАЕС. Люди, які тоді боролися з атомом, ризикуючи власним життям та здоров’ям, до сьогодні були і залишаться справжніми героями для всієї країни. Ці мужні люди стали на захист усього світу та попередили можливу ядерну катастрофу. Найперші наші герої поплатилися життям за свій подвиг, інші − віддали власне здоров’я. Проте вони врятували народ усієї України та Європи. Якби не їх героїзм, можливо, ми  не змогли би локалізувати ту страшну загрозу, − звернувся до присутніх Андрій Антонов.

Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Чорнобильська катастрофа торкнулася долі мільйонів людей. Внаслідок аварії постраждали близько 5 мільйонів громадян, радіоактивно забрудненими стали майже 5 тисяч населених пунктів, у тому числі  більше 2 тисяч населених пунктів з населенням 2,2 мільйона осіб в Україні. Відповідно до Указу Президента України  щороку 14 грудня в нашій державі відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

За даними Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, зараз на території Запорізької області проживають близько 7,6 тисячі осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Кожна категорія постраждалих громадян користується окремими пільгами та компенсаціями, встановленими Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області