Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Проблеми благоустрою треба вирішувати, привчаючи людей до порядку

31 березня 2009 - 15:01

Однією з гострих проблем, яка, на думку Романа Безсмертного, потребує особливої уваги з боку органів державної влади є наявність великої кількості стихійних сміттєзвалищ, яких в Україні щороку виявляють близько 3 тисяч. У першу чергу, це пов’язано з відсутністю у багатьох населених пунктах полігонів твердих побутових відходів та сміттєпереробних заводів. І це при тому, що у розвинутих країнах утилізація сміття є досить прибутковим бізнесом. Скажімо, у Швеції проблему енергозбереження майже на 40% вирішують за рахунок переробки побутових відходів.

Хоча особливих зауважень з боку київських посадовців до Запорізької області під час наради не пролунало, проблема збирання та утилізації сміття і в нашому регіоні є надзвичайно актуальною. Так, за даними обласної санітарно-епідеміологічної станції, минулого року на території області виявлено 406 несанкціонованих сміттєзвалищ; 357 з них ліквідовані, але ж можуть з’явитися нові.

- Влада має постійно контролювати цей процес: виділяти та облаштовувати місця для накопичення сміття, ліквідовувати стихійні смітники, залучати людей до прибирання територій, зрештою - привчати до порядку, - зазначив Олександр Старух.

Олександр Старух також поінформував про стан виконання регіональної програми поводження з твердими побутовими відходами на 2008-2012 роки, реалізацією якої опікується обласна виконавча влада. Аналогічні програми затверджені в десяти містах та районах області.

В рамках обласної програми навіть у непрості часи економічної кризи виділяються кошти на благоустрій територій. Так, цього року з обласного бюджету близько 1 млн. грн. буде спрямовано на заходи щодо збереження та відтворення лісових насаджень.

Проте цей напрямок роботи потребує і додаткової уваги, і зусиль з боку обласної влади.  За даними, що були оприлюднені під час селекторної наради, в Запорізькій області наразі висаджено лісних порід дерев лише 10% від запланованого обсягу.

Визнаючи необхідність активізувати відповідну роботу, Олександр Старух водночас зауважив, що існуюча нині модель фінансування робіт із озеленення з Державного бюджету не лише ускладнює ситуацію, а взагалі суперечить здоровому глузду.

- Із загальної суми у 6 млн. грн. на перший квартал, коли саме й проводиться висадка дерев, Мінфін передбачив виділення лише 900 тис. грн. Але й цю суму поки що профінансовано лише на третину, - поінформував посадовець представників ЗМІ по завершенні наради. – Тож маємо вирішувати проблему власними силами.

Роботи із озеленення в області вже розпочалися. Нагадаємо, що минулої суботи за безпосередньої участі керівництва облдержадміністрації на острові Хортиця висаджено близько 400 саджанців дерев та кущів. Весняні толоки триватимуть в області протягом наступного місяця.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни