Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Під час Великодніх свят у Запорізькій області введено додаткові протиепідемічні заходи

16 квітня 2020 - 16:50

foto

Під керівництвом голови облдержадміністрації Віталія Туринка в онлайн режимі відбулось засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорізької області. Учасники засідання обговорили додаткові протиепідемічні заходи на території Запорізької області у зв’язку із поширенням гострої респіраторної хвороби СОVID-19, які вводяться на святкові вихідні дні.

За словами заступника директора Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України Олександра Мащака, на ранок 16 квітня у Запорізькій області зареєстровано 115 лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19. Більшість з них зареєстровані у м. Запоріжжі, м. Мелітополь та м. Бердянськ, які визнано карантинною зоною, там діють обмеження щодо в’їзду та виїзду та встановлено контрольно-пропускні пункти. Як наголосив Олександр Мащак, введені карантинні заходи дають певні позитивні результати, бо серед 115 захворілих лише 3% люди віком понад 60 років. Проте на час свят карантинні заходи необхідно посилити. По-перше, це стосується можливого скупчення людей під час пасхальної служби чи на кладовищах. Саме тому Великдень прихожан просять відзначати дома, а не в храмах, а кладовища будуть зачинені.

Щоб обмежити масове скупчення людей під час Великодніх свят, у Запорізькій області вводиться низка обмежень. Вирішено заборонити роботу громадського транспорту, окрім роботи у години пік (з 06-00 до 09-00 та з 16-00 до 19-00 на вихідні та святкові дні з 18.04 по 20.04.2020); а також заборонити відвідування кладовищ населенням, у тому числі присутність на них священнослужителів з метою поминальних заходів (з 07-00 18.04.2020 до 07-00 29.04.2020).

Щодо роботи гіпермаркетів, то їх зачиняти не будуть, проте працювати будуть лише відділи з продуктами харчування та засобами гігієни. Працювати маркети будуть за умови дотримання карантинних заходів: відвідування тільки у масці чи респіраторі, дотримання дистанції, дезінфекція приміщення, обмежена кількість людей у приміщенні.  

Також посилюються діяльність контрольно-пропускних пунктів на в’їздах та виїздах в міста. Представники ГУ Нацполіції у Запорізькій області, у першу чергу, перевірятимуть автівки, які мають реєстрацію  не у Запорізькій області.

Місця організованого відпочинку фактично не працюють, представники правоохоронних органів під час рейдів перевірятимуть місця неорганізованого відпочинку, будь-то лісови смуги чи галявини, або прибрежні зони.

Також учасники засідання обговорили умови оплати праці медичних та інших працівників за період роботи по ліквідації епідемій і спалахів з інфекційних хвороб. Затверджена доплата за березень для 22 працівників Обласної інфекційної клінічної лікарні, які безпосередньо були зайняті в березні 2020 року лікуванням пацієнтів на COVID-19, в сумі 247 тис. грн. Ще близько 3,6 млн грн надійдуть з державного бюджету для доплати іншим медичним працівникам, які у березні працювали з інфікованими.

Нагадаємо, жителям області заборонено перебувати в громадських місцях без маски чи респіратора, переміщатися групою більше 2-х осіб, перебувати в громадських місцях особам до 14 років без супроводу дорослих, відвідувати парки і зони відпочинку та проводити заходи, в яких бере участь більше 10-ти людей тощо. Також заборонено відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових або прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області