Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Комісія з реабілітації повертає добрі імена репресованим запоріжцям

22 травня 2020 - 13:38

В обласному краєзнавчому музеї під головуванням доктора історичних наук, професора Федора Турченка відбулося чергове засідання регіональної комісії з реабілітації. На порядку денному – звернення наших земляків, які народилися на засланні у Сибіру та в Середній Азії. 

Заявників об’єднує трагічна доля їхніх родин, які стали жертвами комуністичного режиму. Батьків Ельвіри Різаєвої та Василя Цакелова за наказом Сталіна депортували із Криму у 1944 році. Батька Анатолія Гардера (1948-2020), німця за національністю, гітлерівці примусово вивезли до Рейху, а радянська влада - відправила до сибірських концтаборів. Родину Галини Басаревої вислали до Хакасії за підтримку Української повстанської армії.

Багато дискусій викликала справа Романа Байрака (1903-1994),  уродженця с. Хитрівка Оріхівського району (нині – сел. Комишуваха). Його засудили до шести років таборів за співпрацю із нацистськими окупантами у роки Другої світової війни.  Разом з тим, на думку історика Юрія Щура, у цій справі багато інсинуацій каральних органів. Справжня причина репресій – співпраця Романа Байрака із Організацією українських націоналістів, яка активно працювала на Оріхівщині. Члени комісії рекомендували онуку репресованого звернутися до Верховного Суду України для перегляду вироку. 

Остаточні рішення за всіма питаннями  має ухвалити Національна комісія з реабілітації, що працює при Українському інституті національної пам’яті. 

Нагадаємо, напередодні Дня пам’яті жертв політичних репресій заступник голови облдержадміністрації В’ячеслав Дзятківський відвідав пам’ятний знак по вул. Олександрівська в Запоріжжі.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою