Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заклади освіти Запорізької області готуються до нового навчального року в умовах карантину, спричиненого COVID

11 серпня 2020 - 12:25

Особливості початку нового навчального року в умовах адаптивного карантину обговорили під час обласної селекторної наради. Участь у заході взяли радник голови облдержадміністрації Олена Теряєва, заступник голови облдержадміністрації Олександр Свистун, представники органів місцевого самоврядування та райдержадміністрацій, директори закладів освіти Запорізької області та головні лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги, обласної дитячої лікарні, обласної інфекційної лікарні, фахівці Департаменту освіти і науки та Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації тощо. Учасники наради обговорили питання епідситуації в області, питання організації навчального року та необхідності імунопрофілактики.

За словами Олени Теряєвої, кількість захворілих у Запорізькій області зростає щодня. На ранок 11 серпня у Запорізькій області зареєстровано 959 лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19. За минулу добу було зареєстровано 6 нових випадків захворювання. Проте, на сьогодні Запорізька область має зелений рівень епідемічної небезпеки. Якщо така тенденція буде зберігатися, то навчальний процес розпочнеться вчасно.

За словами завідувачки відділом епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» Вікторії Черкасової, прописано чіткі норми щодо організації роботи закладів освіти. Насамперед, рекомендовано організувати початок уроків у різний час, щоб діти не відвідували навчальних закладів одночасно з дорослими і сторонніми людьми, які не є учасниками освітнього процесу.

Викладацький склад повинен буде проходити щоденну термометрію й бути в масках до початку уроку. Для дітей інші норми. Запроваджено опитування дітей щодо стану здоров'я,  в разі появи симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції дітям потрібно забезпечити проведення термометрії та консультацію медичного працівника.

Закладам освіти також рекомендовано адаптувати освітній процес. Зокрема, проводити заняття на відкритому повітрі, за можливості, передбачити змогу визначати різний час початку та закінчення занять, перерв для різних класів та груп, обмежити проведення масових заходів (нарад, зборів тощо) в закритих приміщеннях. У закладі також необхідно уникати утворенню скупчень учнів/студентів та мінімізувати їхні пересування між кабінетами і аудиторіями.

На період карантину закладам треба забезпечити наступні умови безпеки:

-  місця для обробки рук антисептиками на вході до всіх приміщень;

- збір використаних масок і рукавичок в окремі контейнери;

- підготовлені санітарні кімнати: рідке мило, паперові рушники або електросушарки для рук;

- плакати, банери про респіраторну гігієну та етикет кашлю;

- обладнані медпункти: безконтактні термометри, дезінфектори, засоби індивідуального захисту;

- розмітка на підлозі для утримання дистанції та організованого руху коридорами;

- провітрювання приміщень не менше 10 хвилин після кожного заняття;

- очищення і дезінфекція поверхонь - дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил тощо - після проведення занять у кінці робочого дня.

Нагадаємо, карантин продовжено до 31 серпня 2020 року. Починаючи із 1 серпня залежно від епідемічної ситуації регіони поділять на один з чотирьох рівнів епідемічної небезпеки - “зелений”, “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний”. Однак закривати школи будуть тільки в районах "червоної зони" - де високий показник захворюваності.

Також учасники наради обговорили стан імунопрофілактики населення в Запорізькій області за 2019 рік та 6 місяців 2020 року.

Динаміка захворюваності на керовані інфекції свідчить про нестабільну епідситуацію з кашлюку, дифтерії та епідпаротиту. Захворюваність на кашлюк в 2019 році мала високий ріст в порівнянні з попереднім роком – в 3,2 рази. Зниження захворюваності в 2020 році, або взагалі її відсутність, насамперед, пов’язані з жорсткими карантинними заходами, які запобігли розповсюдженню майже всій інфекційній захворюваності. Але з початком учбового року та послабленням карантину слід очікувати ріст захворюваності, у тому числі, на керовані інфекції у випадку низького охоплення щепленнями населення. 

- Необхідно докласти максимум зусиль, щоб розпочати вчасно навчальний рік та виконати всі рекомендації Міністерства охорони здоров’я. Буде посилено контроль щодо збереження дистанції, необхідної дезінфекції, температурного скринінгу та носіння захисних масок. Ми маємо розпочати вчасно учбовий процес та максимально захистити учнів та вчителів. В умовах адаптивного карантину прошу неухильно дотримуватись усіх необхідних заходів захисту, - наголосила, підбиваючи підсумки, Олена Теряєва.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


Читайте також

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

За матеріалами СБУ заочну підозру отримала колаборантка, яка «здавала» загарбникам українців-противників окупації на Запоріжжі

Офісні приміщення у Запоріжжі на приватизаційному аукціоні. Електронні торги – 25 квітня 2024 року

Платформа допомоги врятованим – урядовий сервіс для підтримки постраждалих внаслідок війни

«Я мрію повернутися в рідний, вільний український Бердянськ!» – історія 19-річного юнака

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області