Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області триває робота у напрямку протидії насиллю у сім'ї

10 грудня 2020 - 16:50

З нагоди відзначення Міжнародного дня прав людини в режимі онлайн відбулося розширене засідання координаційної ради з питань сім’ї, жінок, охорони материнства і дитинства під керівництвом директорки Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлани Абдурахманової. 

Під час заходу учасники обговорили питання результатів дослідження про ставлення до гендерно-зумовленого насильства щодо жінок в Донецькій, Луганській та Запорізькій областях, розглянули головні підходи та інструменти впровадження гендерної політики на місцевому рівні. Також були підведені підсумки проведення у Запорізькій області заходів в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

  • За 9 місяців 2020 року зафіксовано 5154 звернення, за аналогічний період минулого року – 2684 звернення. Тобто, майже в 2 рази збільшилась кількість таких звернень. Розв’язання проблем домашнього насильства, насильства за ознакою статті, торгівлі людьми вимагає консолідації зусиль як державного так і недержавного секторів; посилення взаємодії суб’єктів, які здійснюють діяльність у сфері протидії торгівлі людьми. Сьогодні, в Міжнародний день прав людини, завершується проведення Всеукраїнської  акції «16 днів проти насильства». Наша область, як і вся Україна, долучилась до проведення цієї акції, - зазначила Світлана Абдурахманова.

Під час засідання спеціалістка проєкту «Побудова мирного, демократичного та гендерно-рівноправного суспільства в Україні» у Запорізькій області структури ООН жінки в Україні Анастасія Калашник презентувала результати дослідження про громадське сприйняття та ставлення до гендерно-зумовленого насильства щодо жінок в Донецькій, Луганській та Запорізькій областях.

Як зазначила Світлана Абдурахманова, Департамент соціального захисту населення промоніторив інформацію щодо громадських організацій на місцевому рівні, які опікуються питанням домашнього насильства, торгівлі людьми. Тому, якщо особа з певних причин не хоче звертатись до державних структур або правоохоронних органів, партнерські громадські та міжнародні організації готові надавати допомогу. Так, голова правління Запорізької обласної ГО «Об’єднання психологів та психоаналітиків «Взаємодія» Ірина Куратченко поділилася досвідом щодо проведення адвокаційних кампаній у вирішенні питань протидії гендерно-зумовленому та домашньому насильству.

Координаторка проєкту Українського жіночого фонду «Просування прав людини та ґендерної рівності за допомогою мобілізації громад задля розширення можливостей» у Запорізькій області Анастасія Перепелиця розповіла про основні підходи до впровадження гендерної політики на рівні громад, де реалізується цей проєкт.

Тетяна Голованова, яка представляє ГО «Радослава», зазначила, що у Запорізькій області з 2014 року на базі факультету соціальної педагогіки та психології Запорізького національного університету створено Центр гендерної освіти, який плідно співпрацює із Запорізькою обласною державною адміністрацією.

Також Світлана Абдурахманова повідомила, що Запорізька область – перша із регіонів України розробила та затвердила Стратегію регіонального розвитку Запорізької області на період до 2027 року і План заходів на 2021-2023 роки з її реалізації. Завдяки спільній роботі фахівців органів виконавчої влади та залучених експертів зі Структури ООН Жінки до Стратегії було включено розділ «Урахування гендерного компонента в процесах економічного та соціального розвитку регіону», та низку завдань щодо забезпечення прав людини та гендерної рівності.Крім цього, до Плану заходів увійшли проєкти «Впровадження новітніх соціальних технологій соціальної роботи з сім’ями та розвиток системи надання комплексної допомоги постраждалим від насильства» та «Формування у населення культури миру та нетерпимості до проявів насильства». Останній проєкт направлений на підвищення рівня поінформованості мешканців Запорізької області щодо всіх форм насильства та дискримінації; подолання гендерних стереотипів.


Довідково.


Для надання допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі в області діють:

Загальні служби підтримки постраждалих осіб: КЗ «Запорізький обласний центр соціально-психологічної допомоги»; Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; Центри соціально-психологічної реабілітації дітей.

Спеціальні служби підтримки постраждалих осіб: притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі (м. Бердянськ); притулок «Фіалка» (м. Мелітополь); мобільні бригади соціально-психологічної допомоги. В області їх вісім: у м. Запоріжжя, К-Дніпровському районі, Мелітопольському районі; Оріхівському районі (в Оріхівській ОТГ, Таврійській ОТГ, Преображенській ОТГ), Гуляйпільськой ОТГ та Павлівській ОТГ.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору