Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Розбудова інфраструктури о. Хортиця в рамках програми «Велике будівництво»

Концепція розвитку острова Хортиця представлена громадськості

30 квітня 2021 - 20:15

Сьогодні широкому колу громадськості була презентована концепція оновлень на острові Хортиця.

Як відомо, перетворення заплановані на цей рік передбачають реставрацію Музею історії запорозького козацтва та кургану. Презентація концепції відбулась в рамках другого етапу всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія - велике майбутнє». Ініціатором проведення великої розмови щодо сьогодення та майбутнього Хортиці виступив голова облдержадміністрації Олександр Старух. 

Стати учасником розмови мав можливість кожен охочий, треба було лише заповнити відповідну «Google-форму». Зважаючи на карантинні обмеження обговорення тривали онлайн. Серед запрошених експертів були: заступник міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, кураторка культурних проєктів Вероніка Селега, керівник компанії «Big City Lab», експерт з розвитку територій Вікторія Тітова, директор Національного заповідника Хортиця Максим Остапенко, представник офіційного партнера проєкту, групи компаній Метінвест - фінансовий директор ПАТ «Запоріжсталь» Наталія Михайська, засновник архітектурного бюро РUPA, радник мера Вільнюса, викладач урбаністики у Вільнюському Технічному Університеті Тадас Йонаускіс, доктор історичних наук, відомій запорізький науковець Георгій Шаповалов, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри новітньої історії України ЗНУ Федір Турченко, акторка театру та кіно, заслужена артистка України Ірма Вітовська-Ванца та інші. 

На думку представників обласної влади відверта розмова про долю Хортиці важливий елемент розуміння того, що та як треба робити на острові. 

- Ініціатива всеукраїнського обговорення має на меті зібрати якомога більше думок щодо перетворень на острові Хортиця. Ще на минулій дискусії було проголошено дуже правильне гасло: нічого для нас без нас. Сьогодні ми демонструємо концепт та чуємо думку громади. Головне, що нарешті Хортиця знову актуальна. Завдяки Президенту України Володимиру Зеленському, наразі ми вже стаємо свідками початку перетворень, - заявив Владислав Мороко. 

Під час заходу насамперед обговорювали ідею, що закладена в концепцію перетворень. Керівництво Національного заповідника Хортиця позитивно оцінило нове осмислення вже знакових місць на острові. 

- Хортиця може та повинна зажити сучасним життям. Насправді те що, всі називають курганом, це штучний пагорб, яким став місцем для найвищого флагштоку України. Саме звідси починається знайомство з островом. Це така знакова точка, місце тяжіння. Дуже багато людей намагається туди потрапити, але наразі це майже неможливо. І воно має бути доступним та безпечним для кожного відвідувача, - вважає директор Національного заповідника Хортиця Максим Остапенко.  

Над розробкою концепції працював колектив авторів, яких зібрала консалтингова компанія «Big City Lab». Вони бачать об’єкти на Хортиці доступними, зрозумілими, цікавими. Крім того, окрема увага під час створення проєкту була приділена збереженню біоценозу острова. 

 - Ідея - зробити це знакове місце з оглядовим майданчиком доступним та зрозумілим. Ми вирішили дати можливість кожному піднятися на нього. Стежка на вершину кургану - це не лише оглядовий майданчик, а повноцінний публічний простір із місцями відпочинку, арт-об'єктами, доступом до флори пагорбу. Важливо створити не просто доріжку наверх, а цікавий досвід підйому, який зможе подолати будь-яка людина. Тому стежка нагору охоплює пагорб з різних боків, з яких відкриваються яскраві краєвиди. Нам важливо було зробити це живою локацією. Центром публічного простору має стати музейна площа. Продовженням музейної площі стане Амфітеатр, де люди можуть спілкуватися та відпочивати. У вечірній час можна організовувати перегляди кіно або вистав. Під час будівництва ми рекомендуємо акуратно знімати верхній шар ґрунту та зберігати його вологим. Щоб по завершені земельних робіт покрити пошкоджені ділянки. Таким чином ми зможемо максимально зберегти існуючу флору. З часом рослини, що ростуть на околицях та місцях, де не будуть проводитись земельні роботи, розростуться. Курган стане частиною екосистеми острову, - впевнена керівник компанії «Big City Lab» Вікторія Тітова. 

Позитивний відгук щодо концепції вже висловило Міністерство культури та інформаційної політики України. Заступниця міністра Світлана Фоменко особливо наголосила на збереженні історичної та культурної спадщини.  

- В цій концепції вдалий баланс природних рішень, зручностей та безбар’єрності. Тут все органічно вписується в загальне розуміння острову Хортиця. Найважливіше те, що концепт жодним чином не заважає пам’яткам історії, не втручається в археологію, в питання, пов’язані з охороною культурної спадщини. Ця концепція не може не подобатись, - заявила посадовець.

Майже кожен, хто виступив під час обговорень, позитивно оцінив концепцію оновлення острову. Найбільш вдалим для Хортиці проєкт вважає відомій запорізький вчений, доктор історичних наук Георгій Шаповалов. 

- Дуже добре те, що зараз відбуваються навколо багатостраждального заповідника Хортиці. Бо дійсно соромно за той занепад. Проєкт суперовий безумовно. Що стосується пагорбу, насправді створюється надзвичайно важлива річ – людина легко підіймається майже на висоту, це будуть неймовірні враження. Чудова ідея, яка має чудово реалізуватися, - вважає Георгій Шаповалов. 

Свою думку щодо концепту висловив представник студентської молоді. За словами голови обласної студентської ради Даниїла Стрекачова, оновлені об’єкті на Хортиці викликають лише захоплення.

- Дуже радий бачити настільки прогресивний проєкт одного з головних культурних, туристичних центрів не тільки нашого міста, а і всієї України. Тішить, що буде освітній елемент, що планується створення громадського простору. Гарно, що ми йдемо вперед, переосмислюємо наші культурні коди. Впевнений, що молодь тільки підтримує перетворення Хортиці на щось прогресивне та сучасне, - підкреслив Данііл Стрекачов. 

Партнером національного проєкту стала компанія Метінвест. Як відомо, Міністерство культури та інформаційної політики України, Запорізька облдержадміністрація та «Запоріжсталь» підписали Меморандум щодо консолідації зусиль в відродженні острову Хортиця. Представник комбінату «Запоріжсталь» Метінвесту, акцентувала увагу учасників перетворень на необхідності пошуку моделі управління проєктом. 

- Наше спільне завдання на принципах довіри та відкритості втілювати проєкт у життя. І з огляду на всю складність проєкту, його багатогранність стоїть завдання організувати грамотне та публічне управління. І ми усвідомлюємо, що з таким об’ємним проєктом заповіднику самотужки не впоратись. Наприклад, в Європі часто вдаються до створення проєктних офісів, який впорядковує процеси всередині проєкту, забезпечує та контролює виконання. Звичайно зі свого боку комбінат «Запоріжсталь» та компанія Метінвест готові допомагати своїм досвідом реалізації масштабних соціальних проєктів, оскільки розуміємо повноту спільної відповідальності за кінцевий результат, – запевнила фінансовий директор ПАТ «Запоріжсталь» Наталія Михайська. 

Другий етап розмови щодо Хортиці в рамках всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія - велике майбутнє» відбувся на базі громадської організації «Запоріжжя. Платформа спільних дій», яка виступає партнером обговорень. Планується проведення ще презентацій концепції. Повна версія проєкту, після урахування всіх побажань та зауважень, буде опублікована на сайті Запорізької облдержадміністрації. 

Нагадаємо, проєкт реалізується в рамках Програми Президента України Володимира Зеленського за участі Міністерства культури та інформаційної політики України, Запорізької обласної державної адміністрації та за підтримки Групи Метінвест.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в ефірі телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни