Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запоріжжі презентували новий бренд острова Хортиця

12 липня 2021 - 10:15

В рамках четвертого етапу дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія - велике майбутнє» відбулась презентація нового брендингу острова Хортиця. В заході, що відбувся в хабі ГО «Запоріжжя. Платформа спільних дій» взяли участь голова запорізької облдержадміністрації Олександр Старух, генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Олександр Мироненко, генеральний директор Національного заповідника Хортиця Максим Остапенко, розробники бренду, представники громадськості, студенти, художники, вчені.

Автором концепції стилю Хортиці виступило креативне агентство Вickerstaff.284, команда якого має в Україні найбільшу кількість нагород міжнародного фестивалю творчості «Молоді Каннські леви». Роботи авторів неодноразово відзначалися нагородами на найпрестижніших фестивалях світу в категорії креативу та дизайну, таких як «Reddot», «Epica», «Golden drum». За словами креативного директора агентства Вickerstaff.284 Іллі Ануфрієнко, вони старались зробити візуальну систему острова Хортиця зрозумілою та яскравою. Під час розробки комунікаційного повідомлення було проведено безліч глибинних інтерв’ю та досліджень вітчизняних та іноземних джерел.  

- У нашій стратегії ми орієнтувалися в першу чергу на внутрішнього туриста, але з амбіцією зробити Хортицю помітною на міжнародній арені. Поспілкувавшись з нашими респондентами, ми помітили цікаву закономірність: усі ті, хто хоч раз відвідали острів, усі казали про енергетику цього місця; ті, хто ніколи не був на острові, зводили все лише до “козаків та порогів на Дніпрі”. Це стало важливо враховувати в розробці стратегії та візуальної системи острова. Насправді ж, дізнатися що таке острів Хортиця, можна лише відвідавши це місце самостійно. Новий брендинг острова Хортиця - це графічна подорож, що розвивається разом зі знанням людини. Чим більше ми дізнаємося про острів, тим більше острів розкривається для нас у всій своїй красі. Ми дослідили і зібрали неочевидні елементи, які приховує острів і використали їх для нашої візуальної системи. Розробили набір символів, які відображають елементи флори і фауни, певних історичних епох, містичні та абстрактні елементи - все те, що можна для себе відкрити лише в одному місці, на Хортиці. Наше позиціонування: Острів Хортиця - живий острів сили. Наше повідомлення: приїдь і відчуй, - розказав креативний директор агентства Вickerstaff.284 Ілля Ануфрієнко.

На думку учасників обговорень, новий брендинг Хортиці підкреслює всю різноманітність острова. Кураторка культурних проєктів Вероніка Селега акцентувала увагу на універсальності нового візуального меседжу острова Хортиця. 

- Перше сприйняття брендингу завжди протирічне. Задовольнити потреби і очікування абсолютно різних людей неможливо. Задача брендингу - привести людину, фізично перемістити її, дати їй бажання та імпульс приїхати на острів та побачити його на власні очі. В цьому брендингу вибрали дуже чітку лінію - коріння. Мені особисто дуже подобається. Це дуже універсальний стиль, який задовольняє запит багатьох різних людей, - впевнена Вероніка Селега.

Новий сучасний бренд Хортиці необхідній, впевнений генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Групи Метінвест Олександр Мироненко. Як відомо, Метінвест став партнером національного проєкта відродження Хортиці.

- Дуже символічно, що брендинг пов’язаний з корінням, що символізує події, які розгорталися на острові Хортиця. Але не дивлячись на багату історію, острів має значні перспективи розвитку не тільки як історичного та культурного центру, а також як центру відпочинку, проведення масових заходів — не тільки у масштабах Запоріжжя, а й всеукраїнського масштабу. А якщо зробити хорошу, правильну інфраструктуру, острів має серозні перспективи прийняти і спортивні змагання міжнародного рівня - марафони, тріатлон - для цього є всі необхідні умови. Це і заказник для флори і фауни. Напрямків для розвитку дуже багато. Я переконаний, що брендинг має відображати глибоке історичне коріння корінні і шалені перспективи розвитку, - поділився Олександр Мироненко.

Керівник національного заповіднику Максим Остапенко наголосив: новий брендинг здатний привернути до Хортиці більше уваги. На його думку, з візуальної концепції зчитується головний посил – острів потрібно відвідати, це буде цікаво та захоплююче.

- Острів Хортиця - це як величезний кристал, в якого є багато граней, а козацтво - це лише одна з важливих. Поєднати в одному бренді різні прояви острову, різні його історії та різні складові - це надзвичайно складно. Після перегляду презентації брендингу в мене з’явилася асоціація, що Хортиця - це основний острів країни. Хортиця - це дійсно про якесь глибинне коріння, причому про коріння природне, і про коріння історичне, і коріння, яке дає нам перспективу в майбутньому, - вважає Максим Остапенко.

Хортиця давно заслужила на власний візуальний стиль, впевнений керівник області Олександр Старух. На думку голови облдержадміністрації, острів потребує сучасних інструментів комунікації.

- Хортиця встала на шлях відродження, оновлення. Зберігаючи усію природну, історико-культурну спадщину ми взялися зробити острів сучасним, доступним, зрозумілим для всіх. Тому дуже важливо мати такий засіб комунікації з зовнішнім світом, як брендинг. Це звичайний світовий стандарт, які нарешті має бути застосовано і для Хортиці. Для мене новий брендинг для початку є цікавим матеріалом. Але наразі є така змішаність, невиробленість. Людина має глянути та все зрозуміти - так, це Хортиця, аби розуміння було. Базові ідеї непогані, але на мій погляд вони вимагають ще доопрацювання, - заявив голови облдержадміністрації Олександр Старух.

В рамках четвертого етапу дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія - велике майбутнє» було презентовано увесь комплекс брендингу та його можливого застосування: лого, шрифти, постери, квітки, мерч, вказівники. До речі, головний логотип острову Хортиця буде визначено під час голосування, що скоро буде оголошено.  

Нагадаємо, що відродження Хортиці відбувається за ініціативи Президента України Володимира Зеленського. Вже пройшли три етапи обговорень в рамках всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія - велике майбутнє», ініціатором якої виступила Запорізька обласна державна адміністрація. Перший був присвячений перспективам розвитку острова Хортиця. Під час другого етапу для широкого кола громадськості була презентована концепція оновлень на острові. Третій етап був присвяченій темі захисту та збереження природи Хортиці. Також окремо концепція була обговорена з запорізькими студентами та представниками маломобільних груп населення. Проєкт перетворень на Хортиці, запланованих на 2021 рік, офіційно було презентовано за участі Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка.

Оновлення знакових об’єктів на острові вже стартувало, а минулої п’ятниці відбулась виїзна нарада під керівництвом голови облдержадміністрації Олександра Старуха щодо перевірки виконання будівельних робіт.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області