Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Окремі назви географічних об'єктів будуть переіменовані

20 травня 2022 - 15:55

У зв’язку з численними воєнними злочинами російських військових, здійснених в ході російсько-української війни, в українському суспільстві активізувалася питання щодо  необхідності усунення об’єктів топоніміки, які стосуються російської історії та культури з публічного простору українських міст і сіл.

Зокрема, за ініціативою Департаменту культури та інформаційної політики обласної військової адміністрації створена робоча група з питань перейменування назв населених пунктів, географічних об’єктів та інших об'єктів топоніміки  які пов’язані з державою-агресором чи історією російської імперії та СРСР.

Сьогодні 20.05.2022 відбулося перше засідання робочої групи, на якому директор Департаменту Владислав Мороко зазначив, що одним з головних завдань є напрацювання певних рекомендацій та алгоритму дій, який має бути запропонований органам місцевого самоврядування щодо перейменування назв географічних об’єктів, топоніміки населених пунктів, які пов’язані з державою-агресором чи історією російської імперії та СРСР.

З цією метою буде залучено потужний науковий потенціал Запорізького національного університету, розпочато широке обговорення за участі представників громадськості, краєзнавців, музейних діячів.

Довідково:

Як відомо уповноважений із захисту державної мови у своїх рекомендаціях наголошує, що застосування російськомовних слів чи їх коренів замість україномовних слів у назвах географічних об’єктів, об’єктів топоніміки населених пунктів не відповідає чинному законодавству. З огляду на це існує необхідність унормування окремих назв географічних об‘єктів та об‘єктів топоніміки населених пунктів. https://mova-ombudsman.gov.ua/informuvannya/rekomendaciyi-ta-visnovki?fbclid=IwAR3yN54vbVTh1dgpRAlCauP0r-DGCmBS1JmeEcQ9XbiL-cEDt6MUOIySB4s

Крім цього існують методичні рекомендації Міністерства культури та інформаційної політики України та Українського інституту національної пам’яті щодо пам’ятних об’єктів, пов’язаних із історією та культурою Росії та СРСР https://docs.google.com/document/d/1lXZiK-x7FPIO603DLjvHnMjgBbkS8-3-0fLDo6EpEU8/edit  в яких йдеться мова про тещо той процес, який отримав назву декомунізації та набув загальнодержавного рівня після Революції гідності, потребує продовження. Але має йтися не тільки про механічне перейменування вулиць чи демонтаж пам’ятників. Очищення публічного простору від маркерів імперських претензій на українські землі повинно супроводжуватися глибшим переосмисленням цієї частини української історичної та культурної спадщини, виробленням на рівні суспільства відповідних наративів. Тобто йдеться про процес, який буде не стільки відсіканням певного історичного періоду, скільки його переосмисленням, новим науковим відкриттям поза нав’язуваними Москвою міфами.

Департамент культури та інформаційної політики 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей