Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ворожі війська на території Пологівського району воюють не з ЗСУ, а з мирним населенням

3 червня 2022 - 15:50

Голова Пологовіської районної державної адміністрації Артур Крупський взяв участь у програмі “Пряма мова”, яка виходить  у ефірі телеканалу ТV5. Під час ефіру він розповів про складну ситуацію у Пологівському районі.

Розмову в студії розпочали із аналізу основних проблем району, частина якого  знаходиться в тимчасовій окупації і по якому зараз проходить лінія розмежування та щодня точаться запеклі бої. 

  • З 2-3 березня почалася окупація району. З 15 територіальних громад зараз лише дві не окуповані, 3 - частково окуповані. Лінія фронту проходить зараз по лінії Малотокмачанської, Оріхівської, Гуляйпільської територіальних громад. В останні дні там не просто гаряче, там пекло - розпочав розповідь Артур Крупський.

Станом на сьогодні лінія фронту суттєво не змінилася і залишається там, де і була місяць тому. Районна влада постійно моніторить ситуацію та залишається на зв’язку з людьми, які не виїхали з зони бойових дій та залишаються під обстрілами чи в окупації.  Ситуація там вкрай важка. Тому районна і місцева влада робить усе можливе, щоб допомогти людям із евакуацією. Для тих, хто не може виїхати, завдання влади номер один - отримати запас продуктів та ліків.

Складна ситуація і з комунікаціями. Бо, путінська орда нищить логістичні шляхи,  заблокує ввезення гуманітарної допомоги, руйнує усе. 

  • Найбільше руйнацій має територія Гуляйпільської громади. Наразі навіть неможливо точно порахувати кількість зруйнованого, офіційно зареєстровано  1700 об’єктів.  Але ми розуміємо, що є об’єкти, які ще просто не внесено в реєстри. Погіршується ситуація і в Оріхівській громаді, - повідомив голова РДА.

Рашисти нищать цивільну інфраструктуру, школи, дитсадочки, лікарні, тобто воюють з мирним населенням. Із розмов рашистів, які чують місцеві та передають “на велику землю”, стало відомо, що Оріхів вони називають “міцним горішком”, а Гуляйполе “злим городом”. Тож якщо ці міста неможливо завоювати, їх треба максимально зруйнувати.   

Торкнулися під час розмови і питання роботи на території району комунальних служб, рятувальників, які у такій складній ситуації намагаються лагодити мережі, ліквідовувати пожежі, забезпечувати громади зв’язком, гуманітаркою, водою. Користуючись нагодою, Артур Крупський подякував усім службам за їх героїчну роботу.

За статистичними даними, у Пологівському районі зареєстровано 81 людину, яка загинула внаслідок збройної агресії, 78 поранених. Але, як зазначив посадовець, ці цифри не остаточні, бо невідомо, що коїться на тимчасово окупованих територіях.

Що стосується зрадників, керівник району зазначив, що в районі майже немає випадків колаборації. Жителі району не йдуть на співпрацю з окупантами тим самим висловлюють свою проукраїнську державницьку позицію. 

На останок Артур Крупський більш детально зупинився на евакуації людей  з зони бойових дій. За його словами, виїхало більше 53% мешканців району. У Запоріжжі їм надають допомогу, прихисток, реєструють та допомагають виїхати далі у більш безпечні місця. Робота з евакуації буде тривати й надалі.  

Більш детально у відео:

 

 

 

Департамент культури та інформаційної політики 

 

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в ефірі телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни