Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вакцинуватися від коронавірусу необхідно навіть в умовах воєнного стану

9 серпня 2022 - 13:10

Про ситуацію в Запорізькій області  щодо захворювання на COVID-19 та стан вакцинальної кампанії повідомив Головний державний санітарний лікар Запорізької області Тарас Тищенко.

Так, посадовець зазначив, що в умовах війни дуже важливо вчасно вакцинувати дітей та дорослих від інфекційних хвороб згідно з календарем профілактичних щеплень, а також надолужити пропущені щеплення. І обов’язково треба вакцинуватися від COVID-19. 

В  останні два тижні в Запорізькій області має місце поступове зростання захворюваності на коронавірусну інфекцію. 

Наразі продовжує хворіти 84 особи, з яких 32 отримують лікування в умовах стаціонару. ·За минулий тиждень  зареєстровано 47 лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19,     госпіталізовано   10 осіб, одужало 32 особи. Серед дітей  зареєстровано 5 випадків захворювання.   

Всього з початку епідемії зареєстровано 228200 лабораторно підтверджених випадків, в т.ч. 18559 серед дітей,  7480 серед медичних працівників.

Всього летальних випадків зареєстровано  6159,  одужало  221954 особи.

  • Що стосується вакцинації, то всього з початку вакцинальної кампанії станом на сьогодні щеплено 625572 особи, це 46,34% від офіційно зареєстрованого дорослого населення області.  В тому числі отримали 2 щеплення 601351 осіб (44,54%). Додаткову дозу отримали 301 особа, бустерну – 44878 (7,46%), дві бустерні дози - 120. За минулий день в області проведено 484 щеплення, - поінформував Тарас Тищенко. 

В Україні всі люди старші 18 років мають отримати базовий курс  імунізації двома дозами вакцини від COVID-19 (Comirnaty/Pfizer-BioNTech або CoronaVac/Sinovac Biotech.  Діти від 12 років можуть щепитися від COVID-19 двома дозами вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Тарас Тищенко також нагадав, що після базового курсу можна зробити бустерну чи додаткову дозу, яку, до речі, зробив особисто 29 липня 2022 року під час здійснення робочого моніторингового візиту до пункту щеплень проти COVID-19 Центра первинної медико-санітарної допомоги № 10.  Вакцинуватися тут можуть як жителі Запоріжжя, так і внутрішньо переміщені особи. Дізнатися, де можна   зробити щеплення, можна   на vaccination.covid19.gov.ua/list або за телефоном 0 800 60 20 19.

Люди з рядом важких хвороб, у яких міг не сформуватися належний імунітет після двох доз антиковідної вакцини, можуть отримати додаткову дозу вакцини вже через 28-90 днів після другої.  Якщо людина має серйозне захворювання або під час щеплення проходила лікування, яке могло вплинути на її імунну систему, їй слід порадитися зі своїм сімейним або профільним лікарем.   Якщо лікар визначить, що потрібна додаткова доза антиковідної вакцини, він видасть направлення в довільній формі на щеплення третьою дозою.  Додаткову дозу можна зробити тією самою вакциною, якою ви робили перші дві, або будь-якою іншою вакциною проти COVID-19 за дозволеними в Україні схемами міксування.

  • З часом ефективність усіх вакцин від COVID-19 поступово знижується. Крім того, на ефективність вакцин впливає і поява нових мутованих штамів коронавірусу. До речі, за результатами додаткових досліджень, у хворих із Запоріжжя виділено два різновиди мутації Омікрону.    Тож введення бустерної дози дозволяє посилити ефективність вакцин проти COVID-19 та подовжити захист, - зазначив Тарас Тищенко.  

В Україні бустерне щеплення можуть зробити усі люди старші 18 років, які отримали дві дози вакцини понад 6 місяців тому. Для бустерної дози перевагу надають м-РНК-вакцині – Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина.  Бустерну дозу також можна зробити тією ж вакциною, якою робили базовий курс, або іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами. 

  • Бустерну дозу не слід плутати із додатковою. Додаткова доза призначена тільки для людей з ослабленим через важкі хвороби імунітетом. Її роблять через 28-90 днів після базового курсу щеплення та вона не впливає на термін дії  COVID-сертифіката. Люди з ослабленим імунітетом, які отримали додаткову дозу, також зможуть отримати бустерну дозу. Рекомендований термін — від 3 до 6 місяців після додаткової дози, - резюмував Головний державний санітарний лікар Запорізької області.

Варто додати, що в Україні дозволили введення другої бустерної дози вакцини проти COVID-19 усім людям віком від 60 років, а також людям 18-59 років із хронічними хворобами. Для другої бустерної дози застосовуватимуть мРНК-вакцину (наразі в Україні це Pfizer) з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози.

Другий бустер можуть отримати:

люди віком понад 60 років; люди, які проживають у закладах догляду за літніми людьми; люди з інвалідністю; люди з імуносупресією; люди віком 18-59 років із медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19 (перелік станів – https://bit.ly/NTHEI_16_06_2022); люди віком 18-59 років із численними хронічними захворюваннями.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області