Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На базі «Енергоатому» створено кризовий штаб для цілодобового моніторингу ситуації на ЗАЕС

18 серпня 2022 - 10:55

У межах робочої поїздки Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський провів розширену нараду із керівниками центральних і місцевих органів влади щодо ситуації навколо Запорізької АЕС.

Нарада відбулася за участі керівника Запорізької обласної військової адміністрації Олександра Старуха, заступників голови, представників ГУ ДСНС України в Запорізькій області, профільних Департаментів ЗОВА та керівництва міста Запоріжжя. А також Міністра енергетики України, та Голови «Енергоатому». 

Присутні обговорили ситуацію, яка склалась навколо Запорізької атомної електростанції й перевірили готовність усіх служб, сил і засобів до можливих загроз. 

  • Коли ми вперше зустрілися з захопленням станції, а на станції, нагадаю, була охорона з Національної гвардії, і фактично ніхто не міг прогнозувати, що з танків будуть стріляти російські війська по блоках ЗАЕС. Це відбулося вперше в нашій історії спостереження за ядерними об’єктами. Ми розуміємо, що маємо справу з державою-терористом, а відповідно, вся відповідальність наразі за те, що відбувається на станції, лежить на рф, – повідомив очільник МВС.

Він нагадав, що ЗАЕС – найбільша атомна станція в Європі. Органи системи МВС України готуються до різних сценаріїв. Міністр енергетики України Герман Галущенко запевнив, що все, що зараз відбувається – це класична ознака ядерного тероризму.

За словами очільників, наразі на станції перебувають близько 500 озброєних солдатів армії рф, які розмістили там важку техніку, а саме майже 50 одиниць: БМП, військові Урали, танки.

На думку голови «Енергоатому» Петра Котіна, один з ймовірних сценаріїв – від’єднання Запорізької ЗАЕС від української мережі, яка в результаті не зможе працювати. 

  • Що саме погане, то останні 2-3 тижні вони загнали техніку до машзалів енергоблоків №1 та №2. Фактично це означає, що енергоблок заміновано, бо ми думаємо, що у вантажівках є вибухівка і інший вибуховий матеріал і зброя. 

Щодо випадків надзвичайних ситуацій, а також евакуації громадян, Денис Монастирський сказав, що вони розроблені. Зараз фактично метою нашого візиту було підбиття підсумків щодо готовності сил і засобів. Нам важко прогнозувати, яких ще сценаріїв варто очікувати від ворога. За його словами, наразі при «Енергоатомі» створений штаб, у який увійшли всі сили рятувальників, поліцейських та представників місцевої влади. Вони реагуватимуть відповідно до загрози. Він працюватиме 24 на 7 та проводитиме онлайн моніторинг ситуації навколо Запорізької АЕС.

Щодо можливих реакцій від міжнародних організацій, очільники наголосили, що чекають на неї з перших днів силового захоплення станції.

  • Ми з перших днів говоримо про те, що має бути реакція міжнародних організацій. Насправді питання в тому, що до місії, зараз вона широко обговорюється, має бути залучення військових експертів ООН, бо на сьогодні питання вже пов'язано з військовими, після того, що там наробили. Ми сподіваємося, що ця можлива місія на станцію зможе певним чином зупинити ту зухвалість, яка там відбувається, але розраховувати на розумову поведінку з боку росіян важко, - сказав Герман Галущенко.

Під час візиту до Запоріжжя очільники ознайомилися з роботою спеціального пункту, проведення радіаційної розвідки, роботою мобільного консультаційного пункту з навчання та інформування населення.

Також вони побачили можливості унікальної для України спеціальної машини, що здійснює моніторинг хімічного та радіаційного забруднення навколишньої території.

 

За матеріалами Урядового порталу 

 

Читайте також

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

За матеріалами СБУ заочну підозру отримала колаборантка, яка «здавала» загарбникам українців-противників окупації на Запоріжжі

Офісні приміщення у Запоріжжі на приватизаційному аукціоні. Електронні торги – 25 квітня 2024 року

Платформа допомоги врятованим – урядовий сервіс для підтримки постраждалих внаслідок війни

«Я мрію повернутися в рідний, вільний український Бердянськ!» – історія 19-річного юнака

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 400 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 781-го дня війни

Другий день поспіль рашисти травмують мирних мешканців прифронтового Гуляйполя