Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

25 листопада - Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок

25 листопада 2022 - 11:50

17 грудня 1999 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби проти насильства щодо жінок. Ця дата була обрана в пам’ять про сестер Мірабал – політичних активісток, що в 1960 році були вбиті за наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо. Цей день також став символом світового визнання проблеми гендерного насилля.

Жінки по всьому світу стають жертвами зґвалтувань та зазнають побутового насилля, до того ж масштаби та істинна природа такого насильства нерідко приховані. Тому уряди країн та міжнародні організації здійснюють заходи з метою підвищення інформованості суспільства щодо цієї проблеми.

Щороку з 25 листопада по 10 грудня (День прав людини) в нашій державі проходить акція «16 днів дій проти гендерного насильства», яку ініціював Перший всесвітній інститут жіночого лідерства у 1991 році.

Дуже важливо, щоб кожен з нас усвідомив, що насилля проти жінки – це не міф, а реальна проблема, від якої навіть сьогодні, у XXI сторіччі, потерпають українські жінки.

Про це свідчить й повномасштабне вторгнення росії на територію України, яке проявило справжнє обличчя “другої армії світу”. Армія ґвалтівників і катів принесла смерті, поранення, каліцтва українським жінкам.

Наприкінці вересня ООН оприлюднили звіт, у якому було підтверджено “понад сотні випадків” зґвалтувань або сексуальних насильств із початку воєнних дій. Європейський союз також продовжує отримувати інформацію про те, що війська рф використовують сексуальне насильство як зброю війни.

Насильство щодо жінок і дівчаток є одним з найбільш поширених порушень прав людини в сучасному світі, з яким надзвичайно важко боротися і яке має катастрофічні наслідки.

Воно проявляється в фізичному, сексуальному та психологічному формах, зокрема:

• насильство з боку партнера (побиття, психологічне насильство, зґвалтування в шлюбі, вбивство);

• сексуальне насильство і домагання (зґвалтування, насильницькі статеві акти, небажані сексуальні аванси, сексуальне насильство над дітьми, примусові шлюби, вуличні домагання, переслідування, кіберпереслідування);

• торгівлю людьми (рабство, сексуальна експлуатація);

• дитячі шлюби.

Україна як держава докладає зусиль, аби викорінити насильство в сім‘ї. Наша країна приєдналася до кампанії ООН проти побутового насильства, започаткована загальнодержавна кампанія “Стоп-насильству”.

Крім того, 7 листопада 2011 року від імені України була підписана Конвенція Ради Європи про попередження та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством.

7 грудня 2017 року прийнято Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Якщо вам довелося зіткнутися з насильством, звертайтесь на Національну «гарячу лінію» за інформаційною, психологічною та правовою консультацією за номером 0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів) або 116 123 (безкоштовно з мобільних телефонів).

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області