Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Інформація для ВПО

Гуманітарне реагування та відбудова регіону: як ООН підтримує Запорізьку область

7 березня 2023 - 12:20

Очільник ОВА Юрій Малашко спільно з заступником голови ОДА Віталієм Сиволапом та начальником Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ОДА Артуром Бойком, зустрівся з делегацією Управління ООН з координації гуманітарних справ в Україні.

Юрій Малашко подякував представникам Організації Об’єднаних Націй за всебічну допомогу та підтримку й разом із гуманітарним координатором в Україні Деніз Браун обговорив процес доставлення допомоги в різні точки області та покращення алгоритмів роботи благодійних і міжнародних організацій. Представниця ООН наголосила, що організація відпрацьовує додаткові маршрути, щоб доставляти гуманітарку людям, що живуть на лінії фронту. Разом із представниками обласної влади обговорили громади, до яких потрібно організувати централізований підвіз, а також можливість для внутрішньо переміщених осіб отримувати продукти та речі першої потреби в місці їх тимчасового проживання.

  • Умовою отримання гуманітарної допомоги є постійне проживання на місці. Це одна із причин, чому люди не хочуть виїжджати та чому повертаються до зони ведення бойових дій. Так, наприклад, до одного населеного пункту повернулися чотири родини, що є абсолютно неприпустимим. Це питання можна вирішити, якщо всі організації зберуться за одним столом та скоординують свою роботу. Створення реєстрів надання допомоги дозволить контролювати процес та організувати роботу відповідно до потреб мешканців. Люди не повинні залишатися в небезпеці, а наше з вами завдання - полегшити їх життя, - зазначив начальник ОВА.

Присутні обговорили створення єдиного реєстру надання допомоги, який допоможе волонтерам та організаціям визначати реальні потреби місцевих мешканців. Така координація, на думку обласної влади, зробить процес більш злагодженим.

Деніз Браун також підкреслила, що одним з найважливіших аспектів гуманітарної допомоги є евакуація родин з дітьми. Очільник ЗОВА зазначив, що це питання додатково відпрацьовується із Міністерством реінтеграції України, і наразі понад 70 осіб, близько 40 з яких - діти, готові виїхати з лінії вогню.

Ще одним нагальним питанням Запорізької області є відновлення регіону після деокупації та залучення до процесу міжнародних донорів. Юрій Малашко розповів, що основна мета - відійти від застарілих методів містобудування та зробити простір максимально безпечним. Зі свого боку представники делегації зазначили, що основним пріоритетом відбудови для ООН - це приватний сектор та місця надання соціальних послуг.

  • Під окупацією майже 70% регіону, через що ми не можемо відновити роботу критичної інфраструктури. Проте вже зараз готуємо план відбудови після звільнення територій. Він спрямований на відновлення роботи бізнесу та створення робочих місць. Попри те, що не буде потреби у відновленні деяких населених пунктів, наразі є можливість закласти основу нашого спільного майбутнього. Наша задача - перемога на всіх фронтах, - підкреслив начальник Запорізької ОВА.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників