Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У ЗОВА обговорили нововведення розподілу коштів ДФРР 2023 році

15 травня 2023 - 16:10

Про особливості використання коштів державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) у період дії воєнного стану розповіла в.о. директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Людмила Грабчилєва на нараді голови ЗОВА Юрія Малашка з представниками структурних підрозділів, очільниками РВА та військових адміністрацій населених пунктів.

Обсяг коштів ДФРР, запланований в Державному бюджеті на 2023 рік, складає 2 млрд грн. Дотепер кошти фонду по регіонах не розподілялись.

Наразі, за ініціативи Комітету Верховної ради України з питань бюджету та Мінінфраструктури розроблено законопроєкт № 9165 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет на 2023 рік». Зміни стосуються особливостей використання коштів регіонального розвитку, які що найбільше постраждали від військової агресії рф.

Також в стадїї розробки проєкт постанови КМУ «Деякі питання використання у 2023 році державного фонду регіонального розвитку», яким будуть затверджені порядок підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проєктів регіонального розвитку, а також порядок використання коштів державного фонду регіонального розвитку.

Людмила Грабчилєва зазначила, що чинні норми розподілу коштів ДФРР враховують чисельність населення у регіоні та показник валового регіонального продукту. Однак в умовах воєнного часу ці показники не є об'єктивними, тому відповідним законопроєктом пропонується кошти ДФРР у 2023 році розподілити за таким принципом:

50% - рівними частинами між усіма областями, додатково рівними частинами, а решту 50% - додатково рівними частинами між 11 областями, які найбільше постраждали від воєнних дій (зокрема, Запорізькою).

Серед нововведень посадовиця відзначила, що співфінансування для бюджетів міських територіальних громад з населенням понад 225 тисяч осіб має складати не менше 50% від вартості проєкту.

  • Профільним міністерством щороку визначаються пріоритетні напрями для фінансування з ДФРР. У 2023 році для отримання фінансування проєкти повинні бути спрямовані на розвиток, відбудову чи будівництво об'єктів критичної інфраструктури та ЖКГ, закладів охорони здоров'я, що зазнали пошкоджень. а також на підсилення регіональної та локальної економіки в умовах воєнного стану. Крім цього, за кошти фонду зможуть фінансуватися видатки на розробку проєктно-кошторисної документації для відновлення пошкоджених об'єктів, - зазначила Людмила Грабчилєва.

Крім того, під час засідання Юрій Малашко представив новопризначеного начальника Управління містобудування та архітектури ОДА Максима Прудкого та позаштатного радника голови ОДА з питань будівництва на громадських засадах Сергія Кузнєцова та побажав успіхів у подальшій роботі.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області