Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Все про довкілля

Що Ви думаєте про ЦЕ?

8 грудня 2005 - 11:26

Що Ви думаєте про ЦЕ?

Дуже часто ми живемо поруч з чимось незвичайним, рідким, примітним і не зважаємо чи просто не знаємо цього. Але ж Запорізька земля цікава і своєю історією, і традиціями і неповторною природою. Однією з перлин Приазов'я є Молочний лиман. Це один з найбільших лиманів на всім Азово-Чорноморському узбережжі України. Тут під час весняної й осінньої міграції можна зустріти більш 20 тисяч водоплавних птахів. В один з обліків на косі-пересипі нарахували більш 35 тисяч куликів чорнозобиків, що летіли з місць гніздування в російській тундрі на місця зимівлі – у північну Африку. Узимку н а цій водоймі й на його околицях (на посівах озимих культур і лугах) орнітологи нараховують величезні зграї гусаків і утік. Такий достаток птахів на лимані в усі сезони року показує цінність цієї водойми для збереження мігруючих і зимуючих птахів та птахів, що гніздяться . Тому Молочний лиман був включений у список водно-болотних угідь міжнародного значення й охороняється міжнародною Рамсарською конвенцією.

Але не тільки птахами знаменитий наш лиман. Люди старшого покоління пам'ятають, як ще кілька років тому назад усі ринки Приазов'я були буквально завалені пиленгасом. Ця риба стала відома не тільки на ринках Приазов'я, її продавали по всій Україні, возили на ринки Москви й інших міст. І головна заслуга в тому, що така смачна і коштовна риба стала звичайною на наших столах, належить теж Молочному лиману. А саме головне, саме Молочний лиман став основним місцем нересту цієї риби, справа в тім, що саме тут він був акліматизований і випущений в Азовське море. Але для того, щоб риба відтворювалася, потрібно, щоб вона могла зайти з моря в лиман для нересту. Це необхідно для нормального розвитку ікри: Молочний лиман набагато солоніший ніж Азовське море. Але проблема полягає в тому, що зв'язок лиману з морем у природних умовах – непостійний. Він то з'являється під час сильних штормів і східних вітрів, коли море промиває широку вимоїну, то зникає, коли ця вимоїна заповнюється мулом. Протягом багатьох років цю вимоїну підтримували штучно, розчищаючи земснарядом. Зараз на такі дії немає грошей, тому велику частину року вимоїна або відсутня, або її глибина і ширина настільки мала, що пиленгас не може зайти на нерест, або мальки не можуть вийти з лиману в море і гинуть мільйонами. При відсутності зв'язку лиману з морем у 1999 році вилов риби в лимані упав до 7,9 т. Стала зникати рослинність і зоопланктон, якими харчуються мальки пиленгаса, зменшується чисельність зообентосу необхідного для харчування риб і птахів.

Так що, з однієї сторони, Молочний лиман – це прекрасне місце для існування багатьох птахів, риб, місце полювання і риболовлі, відпочинку, лікування грязями, збору лікарських трав, територія для випасу худоби та інше. А з іншого боку – купа проблем, які необхідно вирішувати найближчим часом, щоб зберегти і збільшити багатства цієї водойми.

У якому напрямку рухатися? Яким ми хочемо бачити Молочний лиман? Розгляду саме цих питань було присвячене засідання Науково-технічної ради при Держуправлінні екології та природних ресурсів в Запорізькій області, яке відбулося в Орхузському інформаційному центрі. На розгляд керівників Держуправління, провідних фахівців в даній галузі та запрошених представників научних кіл Запоріжжя та області був запропонований спеціальний план розвитку. Чи, як зараз модно говорити, Менеджмент-план. Його розробкою займалися кращі фахівці Науково-дослідного інституту біорізномаїття наземних і водяних екосистем України при Мелітопольському державному університеті та Центр регіональних досліджень м. Одеси. Керівництво проекту взяла на себе єдина на Україні Азово-Чорноморська орнітологічна станція, що має великий досвід по розробці менеджментів-планів для інших територій України.

У результаті виник великий серйозний науковий проект, що відповідає на наступні основні питання.

Яким ми хочемо бачити Молочний лиман у майбутньому?

Молочний лиман повинен бути водоймою з багатою розмаїтістю птахів, риб, рослин, де будуть охоронятися і раціонально використовуватися всі його природні багатства.

Що необхідно зробити, щоб досягти цих цілей?

Для збільшення біорізнаміїття лиману запропонований великий комплекс заходів. Але головне, необхідно відновити його зв'язок з Азовським морем і підтримувати цей зв'язок постійно, чи хоча б у найважливіші для нересту риб та життя птахів періоди .

Хто буде здійснювати цю діяльність?

Для здійснення всього комплексу заходів щодо збереження і поновлення біорізномаїття необхідно ввести територію Молочного лиману до складу майбутнього національного парку «Приазовський», тоді керівництво парку зможе здійснювати всі намічені дії.

Дуже часто місцеве населення боїться створення нових охоронюваних об'єктів на їхніх територіях. Адже ми звикли, що охорона – це суцільні заборони. Але національний парк саме тим і відрізняється, що на його території дозволені усі види господарської діяльності. І відпочинок, і риболовля, і полювання, і збір трав, фотографування, туризм та інше. Мало того, тут заохочується кожний з видів такої діяльності, адже це принесе економічну вигоду населенню, що живе на березі лиману. Але потрібно це робити так, щоб не нашкодити природі. Люди зрозуміють, що охороняючи можна заробити гроші. Наприклад, можна зайнятися організацією полювання, риболовлі, заготівлями камки. Можна організувати харчування, проживання для туристів. Налагодити виготовлення сувенірів. Запропонувати прокат човнів, велосипедів, візків з конями, мангалів для готування шашлику на природі. Можна зайнятися заготівлею і продажем очерету, якого так багато в дельті р. Молочної та у верхів'ях лиману. Можна розвивати послуги по етнографічному туризму, адже на березі лиману проживають представники багатьох національностей. Для гостей нашого регіону можна організувати театралізовані вистави, національні свята з подачею традиційних національних блюд. Загалом, для фантазій простір величезний. Головне, щоб усі ці дії не нашкодили природі, сприяли збільшенню її багатств.

Науково-технічна рада визнала розроблений менеджмент-план для водно-болотного угіддя міжнародного значення “Молочний лиман”, який входить до території створюваного НПП “Приазовський”, таким, що відповідає завданню забезпечення оптимального природного функціонування екосистеми, охорони та використання природних ресурсів в контексті місцевого та регіонального економічного розвитку, та рекомендувала для подальшого впровадження на обласному та місцевому рівнях.

Ідеї та пропозиції з цього питання просимо надсилати до Орхузського інформаційного центру при Держуправлінні за адресою:

69035, м.Запоріжжя

вул. 40 років Радянської України

буд. 72-а, к. 11

e - mail : society @ zdn . gov . ua

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»