Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Голова облдержадміністрації Юрій Артеменко спільно з обласним прокурором Олександром Шацьким провів робочу нараду з питань розслідування причин та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації у плавневій частині острова Хортиця

10 травня 2005 - 09:50

У нараді взяли участь заступники голови облдержадміністрації, керівники і представники  національного заповідника «Острів Хортиця»,  управління культури облдержадміністрації, Держуправління екології та природних ресурсів в Запорізькій області, Запорізької міжрайонної природоохоронної прокуратури, міжрегіональної держрибінспекції, ВАТ «Дніпроенерго», «Дніпрогесу». На нараду також були запрошені представники ЗМІ та громадських організацій.

Учасникам наради був продемонстрований відеофільм, знятий працівниками  держрибінспекції, що зафіксував наслідки масової загибелі плотви та карася.

Щодо її причин фахівці визначили три версії для детального дослідження. Згідно  основної, надзвичайна ситуація склалась через  штучно  викликаний спад води у Дніпрі, через що риба, яка прийшла на  нерест, протягом 6 годин перебувала на суші, в результаті чого і загинула. Щодо другої версії, фахівці вважають можливим і   масове отруєння риби з техногенних причин. Екологи також висловили думку, що риба загинула через  нестачу кисню у  воді. Оскільки нерест проходить на мілині, то вода сильно прогрівається сонцем, через що і втрачає кисень.

Голова облдержадміністрації Юрій Артеменко зазначив, що всі версії потребують ретельного  вивчення. Втім, він  також висловив незадоволення позицією  керівництва Держуправління екології та природних ресурсів в Запорізькій області, зокрема,  тим, що інформація  про надзвичайну ситуацію не була подана  вчасно ані керівництву облдержадміністрації, ані засобам масової інформації.

Губернатор дав доручення  заступнику голови Олександру Сіну  створити спеціальну комісію, залучити до її роботи як фахівців, так і представників засобів масової інформації та громадськості,  протягом тижня з’ясувати  причини  і розробити заходи щодо упередження  подібної надзвичайної ситуації у подальшому. Для  їх виконання  він  пообіцяв забезпечити природоохоронців належними матеріально-технічними засобами.

Також Юрій Артеменко  попросив комісію дати оцінку діяльності  у ситуації, що склалась, всім структурним підрозділам. 

Крім того він запропонував  підготувати матеріали і  звернутись до Верховної Ради  з законодавчою ініціативою щодо збереження рибних ресурсів в період нересту.

Звертаючись до прокурора області Олександра Швацького, Юрій Артеменко  висловив впевненість, що розслідування  буде проведено компетентно і оперативно.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби