Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Сін провів засідання робочої групи з питань розслідування причин, ліквідації наслідків та подальшого упередження надзвичайної ситуації у плавневій частині острова Хортиця у зв’язку з масою загибеллю риби

11 травня 2005 - 11:07

До складу комісії увійшли представники національного заповідника «Острів Хортиця», Держуправління екології та природних ресурсів в Запорізькій області, міжрегіональної держрибінспекції, Головного управління з питань НС та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи,  ВАТ «Дніпроенерго», «Дніпрогесу», громадських організацій, депутати міськради, науковці Запорізького національного університету.

Щодо причин  масової загибелі риби учасники засідання дійшли згоди, що це сталося через добові коливання рівня води у нижньому б’єфі Дніпра, очевидно, викликані  внаслідок  виробничої діяльності «Дніпрогесу».

На засіданні  йшлося про те, що аналогічні ситуації у період нересту  виникають щорічно. Втім, вони мають катастрофічні наслідки саме  в ті роки, коли  через великий паводок рівень  води  у Дніпрі значно понижується. Саме так  вийшло цього року. Фахівці-іхтіологи  привернули увагу і  до проблеми  замулювання та  заростання осотом  й  очеретом місць масового нересту у плавнях, що також в певній мірі могло  стати причиною загибелі риби.

- Маємо ретельно вивчити ситуацію, проаналізувати екологічну і техногенну  складові, - зазначив заступник губернатора Олександр Сін.- Втім, беручи до уваги всю наведену тут інформацію можемо зробити попередній висновок:  до подібних наслідків призводить режим роботи нашої гідроелектростанції. Тому експерти повинні  висловити аргументовану  думку щодо доцільності  внесення змін у цей режим. Але все ж  це питання стосується забезпечення енергетичної безпеки нашої держави. Тому, очевидно, слід скоріше подумати про розробку компенсаційного механізму щодо  відновлення  поголів’я риби внаслідок подібних техногенних  випадків.

Олександр Сін запропонував провести фахові розрахунки збитків і поставити питання про їх компенсацію, можливим варіантом якої стане фінансування спеціалізованого нерестового господарства.

Підсумки роботи робочої групи будуть підбиті на черговому її засіданні, про час проведення якого буде  додатково повідомлено.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору