Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

За п’ять років у Запоріжжя розраховують повернути українську мову

25 лютого 2016 - 16:02

За п’ять років у Запоріжжя розраховують повернути українську мову

Під час другої сесії VІІ скликання обласної ради депутати ухвалили  Програму розвитку і функціонування української мови в Запорізькій області на 2016-2020 роки. 

Аналіз мовного питання в Запорізькій області свідчить, що ситуація є достатньо незбалансована і проблемна.

За даними Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, українською мовою в області навчаються 114 366 учнів, що становить     75 % від загальної кількості школярів. При цьому у міських школах цей показник становить 71,4%  (81 686 учнів від їх контингенту) та 92,1% у сільських  (32 680 учнів). Динаміка розвитку майже відсутня: порівняно з минулим роком кількість учнів, які навчаються державною мовою, збільшилася на 0,4%.

У системі професійно-технічної освіти навчальний процес державною мовою здійснюється у 21 закладі (50%),  а в інших 21 – частково українською мовою.

Спостерігається помітне погіршення стану вивчення української мови у вищій школі, незважаючи на те, що є необхідність посилення мовної фахової підготовки майбутніх фахівців різних напрямів діяльності, особливо оволодіння культурою усного українського ділового мовлення.

Стосовно сфери культури у Запорізькому академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. В.Г. Магара частка спектаклів українською мовою зросла від 60 до 75%, в обласній філармонії  близько 80% культурно-мистецьких заходів проводяться державною мовою. Натомість у  репертуарі  обласних театрів ляльок та юного глядача україномовні вистави є рідкістю: у театрі ляльок із 27 вистав лише три українською мовою, в театрі юного глядача із 26 вистав також лише три україномовні.

Книготоргівля в області задовольняє інтереси більшою мірою російськомовного читача. Навіть у найбільших книжкових магазинах «Буклет», «Папірус», «Книгоманія» українська книга представлена в дуже малій кількості, зате аж занадто російськомовних творів масової літератури, книг російських авторів.

Незважаючи на певні здобутки у розвитку і функціонуванні української мови в різних сферах, сучасна молодь, володіючи українською мовою, сприймає її формально: її вивчають, уміють розмовляти, але без неї можуть обходитися в повсякденному житті. Тож існує гостра потреба в активізації цілеспрямованої роботи над забезпеченням використання української мови в засобах масової інформації, сфері культури, освіти та науки, в інформаційних технологіях, рекламі тощо.

Враховуючи такий стан, облдержадміністрацією розроблено Програму розвитку і функціонування української мови в Запорізькій області на 2016-2020 роки з метою створення належних умов для розвитку і розширення сфери функціонування української мови, виховання шанобливого ставлення до неї, формування патріотизму у громадян України; створення оптимальних умов для реалізації конституційних гарантій на вільне функціонування української мови в Запорізькій області, розширення сфери вживання державної мови, зміни в обласному центрі та містах обласного значення інформаційного середовища на користь державної мови.

Заходи програми спрямовано передусім на підтримку й розвиток існуючих громадських ініціатив, наукових, журналістських та пісенно-музичних починань, які спрямовані на відродження й популяризацію народної української культури, пісенної, театральної, танцювальної та іншої традиційної спадщини, її поєднання з кращими сучасними зразками і методами поширення.

На фінансування Програми передбачено 500 тис. грн. за рахунок коштів обласного бюджету з урахуванням його можливостей, а також інших джерел, не заборонених законодавством, зі щорічним виділенням по 100 тис.грн.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя